做過tvb pa 同Viu tv副導 你問我答

738 回覆
31 Like 133 Dislike
secondment
咁點拍拖
結左婚果啲咪大鍋 屋企都唔洗返
重申係底薪 唔做都有6.5k 600蚊1組
少見D姐 都拍到既
結婚果D寧願揾少D
都唔做多幾組
TVB拍劇編劇team唔會跟場,唔同拍電影

現場要改劇本咪導演同演員一齊改

又點會唔出事
其實想入行大把選擇 大把production house youtube又得 你識嘢嘅根本唔需要門檻 啲crew仲pro過某大台 某大台拍嘢一部廢機 一支燈鳩打落去就算數 你唔會學到嘢
唔一定要入電視台比人壓榨
電影就主要靠識人 不過唔睇好 今日有一部聽日冇一部咁
係咪花姐
李生你又敢講到明,反而其他人你又唔敢開名?
no
眾所周知驚咩開名
吓,大把production house d 片jump shot接jump shot,雖然依個年代開始對jump shot接受程度高左
電視台食水深撚到
計月薪唔計組, 瘋狂ot, 根本就pa
計埋仲低人工過開10日廣告freelance PA (如果唔走數)
實有好有唔好㗎啦
睇人 我做tvb係計組的
速食世代, 個moon 4.7-5.5 吋
根本無觀眾care你jump cut, 佢地既質素都未必識
最緊要夠娛樂

拍完一單, d觀眾睇得開心老闆點頭,咪即刻黎多單,唔洗教呀?
我係做variety嘅,今年年頭先quit viutv,我未聽過做長工production係一組一組咁計錢
同埋我都極少見過有production去claims OT錢,因為太麻煩
係唔係做drama唔同啲?
見過最深刻最靚女嘅藝人係邊個
講tvb計組啊
我真係恭喜你
老左都靚
明日戰記舊年我問過古生佢話原本暑假上,但疫情關係要Delay , 估唔到一延就就2年 。 認真冇吹水!
蔡少芬都好靚
好耐之前見過真人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞