sem break好鐘意布藝!!

281 回覆
438 Like 27 Dislike
https://instagram.com/annafabric?utm_medium=copy_link
呢個唔知啱唔啱你心水
你當呢個係reference / keyword咁去搵其他艾豬shop啦
Ssp進口布買少見少
基隆街尾有一檔5蚊布檔,向返ssp站方向有個呀伯賣意大利布
日本好似都有,但佢係偏西裝/洋裝布
Pattern 少d

老套講句
比時間慢慢行慢慢搵
一定尋到寶
幾靚
我通常落觀塘買黃店kt fabric
樓主整得好靚

之前喺12蚊店見到啲日本布好靚
貪得意買左幾塊 諗住做索袋咋 同埋想整個書套
想要一個
索袋我最近都整過!但我冇穿索帶果枝野 唔知叫咩名冇工具要穿條繩入去都難
我就地取材 整開個萬字夾 做一條棒咁 用膠紙將枝棒同繩痴埋一齊 再穿會易好多
我可能講得有啲抽象如果你冇工具 又穿唔到既 我再影相解你聽

頭先張圖好似唔係好睇到
可唔可以出post做教學
咦我反而覺得穿繩容易
阿媽教落
用一枝髮夾 最老套果啲黑色阿婆髮夾
夾條繩去u型位置( 夾多條繩少少)
整枝髮夾穿入個袋 手指不停喺袋出面一推一拉咁 咁髮夾就帶住條繩穿到另一邊
我而家示範唔到 希望你明我講乜
定係我可能誤會你穿繩困難既意思
又分享下 呢排新作

呢兩色可樂布 幾靚 都幾貴好鐘意用呢啲size既袋 做左個雙面袋 可以兩邊用都得 𥚃布都係用比較厚身少少

呢塊布 如果眼利 就會睇得出 同我第一個手縫tote bag係同一個pattern 但手縫果隻係防水布 呢隻就係帆布(?) 我唔係好熟啲名 總之就唔同質料!同埋覺得呢個色靚巧多不過。。手挽位度錯左size冇包到邊 所以會見到有啲一條條係個邊到飛出黎

最後兩個拉鍊布袋仔 冇咩特別
我都係跟youtube學野
係吖 用萬字夾都係差唔多咁一樣
一開始諗唔到用其他工具 所以覺難
我都仲係bb班我諗都要好一段時間先拎得出黎賣 所以做過先知 點解出面啲手作野咁鬼貴雖然布料既成本都真係幾平
想學整衫仔
衫仔應該完全係另一個level車袋我諗識車直線都ok
衫要分好多part 又要唔同車功咁
yes yes
同求
拉鍊包包好正
d布好靚啊

近排買左差唔多成千銀
最少買半碼?有無店推介?
我比較少落深水埗買布 唔知點解覺得好似冇咩棉布 比較多防水布 可能係我揾唔到
呢啲全部係觀塘kt fabric買(非打手 唔係碼 係以米計 我冇格價 唔知抵唔抵買 佢有網站可以睇下
d 布幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞