(激光討論)暗瘡凹凸洞粗毛孔, 用咩激光好?

35 回覆
3 Like 2 Dislike
我生左十幾年勁暗瘡,搞到成塊面凹凸洞粗毛孔,我2019年尾開始去做全臉既fraxel duel激光,做左9次,效果好好,好多大型凹凸洞都冇晒,暗瘡生少左好多。

但喺,鼻哥兩邊臉既皮膚,依然勁多細型既凹凸洞和粗大毛孔,fraxel解決唔到,我上網睇到,話要解決細型既凹凸洞要用pico先得。請問有冇人試過pico?喺咪呢啲細凹凸洞和細毛孔要用pico先有用???
留名
Btw樓主前後洗左幾錢?
fraxel好貴,買左12次全臉,用左十萬....
其實真係唔知
好多Pico廣告 佢哋擺好多錢落martketing

不如問吓皮膚科醫生?
下星期約左醫生做fraxel, 可能問佢做pico會唔會好啲。感覺fraxel個改善效果己經開始唔明顯
之前我去過間蚊型濕鳩皮膚科診所(因為免諮詢費)

佢應該得好少設備 可能pico都冇

佢就建議我做另一隻機 又係1064波長 但唔肯講係咩機

問佢pico啱唔啱我 佢避重就輕咁話佢嗰隻幾啱

我冇做到 遲吓問過另一個醫生

你去皮膚科診所定私家醫院皮膚科?
有診所牌既美容院嚟,但收勁貴一次
樓主
做激光真係有用?
諗住下年去睇陳xx
比幾萬打下
我都好勁 洞
我去緊一間醫生到佢建議我做fractional co2 laser 因為係最強勁

暫時做左一次咋

樓主你fraxel應該未到最強?

你嗰啲凹凸洞如果唔同種類 連埋挑針/打透明質酸/tca/co2先夠?
fraxel係有用,但
1.但至少要做6次先好返7-8成
2.每次都比較貴
3. 打激光時痛到仆街,應該得男人先頂得住
4.但好處喺唔會流血
1.我都想知邊個最強最有效。我見醫生時,佢話我嚴重,就叫我打fraxel duel.

2.凹凸洞唔同應該要用唔同激光,所以諗緊會唔會再打pico
有冇聽過 陳x 里
同埋復原期耐唔耐
7-8成好好多啦
我見有d人話 冇咩分別….
有冇聽過 陳x 里 <冇聽過

同埋復原期耐唔耐 《 打完後立即紅過關公,之後要日日都要full mask保濕,唔可以曬太陽. 之後2-4日會成臉泛紅,過左4日後就開始冇咁紅。3個星期左右就退左8至9成紅

我見有d人話 冇咩分別《我覺得個效果係好明顯,我喺打左6-7次後,啲大型洞好左7-8成。係啲細毛孔改善得比較少
https://youtu.be/TPnFCo7okcc
我睇開呢個youtube channel分析唔同類型嘅疤痕
樓主你做fraxel會唔會流血同 敷麻藥?

因為我做完fractional co2 laser同挑針嗰啲會變左qrcode面 腫晒 同埋唔退紅

唔建議做完手術之後敷mask
要用蒸餾水洗面 玻尿酸保濕 避免傷口發炎
我嚟緊都係會做6次

希望好似你咁大型洞去到7-8成已經滿足
Fraxel dual其實係咪包埋restore同repair? 我之前問過見1800蚊有得做,但唔知係咪真fraxel dual同埋佢叫我semd相畀佢之後佢話要做十幾次🤔
巴打邊度做咁貴
之前食完a酸問過專科醫生
fraxel $6000
Pico $5000
一小時 一個月一次 做10個月 之後每年一次
而家仲諗緊 當時醫生話有啲病人打完2-3次見效就唔一定再個個月打落去
sorry, 個account有啲問題,搞到覆唔到你。
我做fraxel要 敷麻藥,唔會流血,但有心理準備會好痛,男應該頂得順,女應該唔得

做完fractional co2 laser 有冇效?
原來我fraxel打左10次了,大型凹凸洞好左,但細凹凸洞同毛孔都好粗大,所以轉左會打蜂巢pico,希望有效,唔想再浪費時間
fraxel dual應該淨係restore, repaire會出血,我做dual唔會出血。
我朋友介紹的,我見真係有醫生幫我打激光,好似安全啲咁,所以咁貴照買。我怕出面啲美容院會唔安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞