【靠嚇】任志剛:下一次金融危機 會比以往更嚴重

50 回覆
15 Like 1 Dislike
發佈日期: 2017-05-26

前金管局總裁任志剛表示,過去20年經歷過兩次金融危機,分別是1997至1998年,以及2007至2008年,兩者相距大約10年,現時距離上次危機剛好10年,認為若發生新一次金融危機,規模會比以往更大更嚴重。

華爾街炒賣文化未停 游資推升風險

任志剛表示,華爾街炒賣文化仍然影響金融市場,這個引起兩次金融危機的成因根本未解決,國際貨幣市場有95%交易都是投資銀行在炒賣,只有5%是反映實體經濟。

他指出,經過量化寬鬆之後,市場充斥着大量游資,市場潛在風險巨大,令下一次發生的金融風險比之前厲害。

中國未完全開放市場 難引起國際金融危機

任志剛表示,下次出現問題的地點可能仍是以華爾街文化模式運作的自由資本帳市場,而由於中國市場未完全對外開放,因此在內地首現出問題的機會不大。

香港要鞏固地位 成為國際重要金融中心

至於香港,他表示應該居安思危,以防止被邊緣化,在內地市場完全開放之前不應該浪費時間,而是要將金融體制做強做大,成為內地及國際都不可或缺的國際金融中心。

任志剛亦講到,因基本法寫明2047年不會改變,港元在2047年之前不會消息,日後如何就要靠香港年輕人爭取。而他5年前的一篇文章,被人誤解為要港元與美元脫鈎,其實他是希望大眾思考日後貨幣的發展方向,如方向不變便應該強化。
難道你我要生生死死任志剛
等唔切 期待喺IFC數蟹仔
呢啲公式說話, 梗係話下次危機更嚴重, 要小心乜乜柒柒架啦,

唔同話下次危機好輕微, 冇野架, 唔洗驚咩
負資產又嚟
支爆
唔係靠嚇 .. 係真. 因為全世界大印銀紙. 家下全世界都房產大升, 並唔係咩經濟特別好而係印出黎既錢一定要投入不動產將通脹慢慢漲.

不過只係將死亡時間延長, 呢點亦都係點解大陸特然咁有錢可以買撚晒全世界既原因.
最好快撚啲爆添呀
負資產又嚟

今次那些人絕對冇法翻身
又黎9up任志剛
之前先講咩中國社會主義比美國好,而家又黎?

兩番話好似同一場合講既
廢話

比班生番北佬管緊係比以往嚴重

元朗統治夠比以往更嚴重
好撚驚呀我
你講曬la😌
唔好因人廢言 佢冇講錯
08年就好似感冒咁格硬用特效藥㩒住
但身體唔發病
但感冒菌仲係身體入邊
如果感染咗腦/ 腸咁
就可能嚟鋪勁嘅 大爆發
唔好因人廢言 佢冇講錯
但身體唔發病
但感冒菌仲係身體入邊
如果感染咗腦/ 腸咁
就可能嚟鋪勁嘅 大爆發

冇錯當年所謂Too Big To Fall,政府夾硬保住個市場同銀行業,下次一爆就會係上次嘅幾倍咁爆
等唔切 期待喺IFC數蟹仔

陳雲又中
唔好因人廢言 佢冇講錯
但身體唔發病
但感冒菌仲係身體入邊
如果感染咗腦/ 腸咁
就可能嚟鋪勁嘅 大爆發

冇錯當年所謂Too Big To Fall,政府夾硬保住個市場同銀行業,下次一爆就會係上次嘅幾倍咁爆

點解有人覺得佢9up
R曬頭
08個危機俾美國佬qe襟住左姐
08個危機俾美國佬qe襟住左姐

CC台成班小學雞,有幾多人會知次按爆煲係咩事
其實全世界好多經濟咁差都係08後遺症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞