(健身JJ)有冇人考過nasm 個牌?

30 回覆
0 Like 1 Dislike
想問下如果考咗NASM 之後話要每三年renew張cert
除左重新考試之外就話可以讀其他course
咁果啲course其實係咩
定係有其他途徑renew
Lm,我溫緊書,報左on9 self-study
都想知多d資料
姐係你冇報oppostudio 果個?
你覺得難唔難
https://www.nasm.org/continuing-education/nasm-connected

上邊大把,重有好多其他機構開嘅都得,可以Google 搵nasm ceu 就有一大堆

利申:無nasm,有acsm,但啲courses 都係嗰啲
我都有ACSM 諗緊考唔考多個NASM好啲
我係透過OPT報既,我本身都讀營養,又有science底,所以唔算太難入口
巴打們點睇浸大個體適能
我本身唔係science 底
不過平時會睇下youtube啲講運動科學例如jeff nippard 果啲
唔知應付唔應付到
未睇過
我當初諗住考nasm 可以將來如果喺外國都可以認可
師兄點解想考?首選唔係NSCA 個CSCS 會更好咩
點解無人講NCSF
都有考慮
不過見佢中文教
覺得對將來外國教幫助唔大
相對一個無science 底既
acsm 定nasm 容易上手啲?
文科生👋🏼
無讀過nasm 答你唔到,但無底嘅,去上堂啦,有人教實好過無
唔知acsm 有冇ncca credit呢
你個人覺得容唔容易上手
平時有睇開啲youtube channel 講下啲姿勢同人體結構之類,雖然應該好皮毛
咁可能會辛苦d,一黎佢d英文都係近科學個d,有science底會本身識左先,二黎nasm係偏醫學個邊,所以有讀過生物學底同物理學會易理解d
我想知道我報咗佢個班
係咪一定要三個月內考試?
1. ACSM 有ncca ,4大應該個個都有
2. 容易
3. 考試時佢還包括訓練安排、法例、慢性病患者的注意事項等,感覺上要比姿勢問得更仔細
呢層真係唔知,因為我係self-study,self-study就一年一內要考
岩岩6月考到 NASM CPT牌
溫左一個月左右 (自修睇書 $7000 1 Take pass)
利申:Minor Sport,Major Biology
個人認為冇底子或者英文差考NASM應該都會fail
然後兩年內要上夠CEU亦都係好難既事(續牌必須上),因為好多course都係美國搞,free online course credits 又少,比幾百蚊上course天要上幾十個
總結:要去外國教,都係練到比得上鬼佬先慢慢諗個牌啦
咁你打算到時點續
如果香港ceu選擇咁少既話
重新考過?
想問下你而家係咪教緊人
ACSM搵工上有無問題
本地嚟講係咪同nasm 果啲都冇分別?
1. 有教
2. 無,連無牌都搵到工啦
我有正職,考黎係多個牌證明係自己咁
我諗重新考過可能真係冇咁麻煩🤣
不過所謂CEU都係自己進步既來源
想續牌都續教唯有付出下多d mon住網上d free course
咁可能ACSM 都啱我
話晒美加都認可
可以考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞