恭喜你呀李家超 升官發財喎

34 回覆
44 Like 3 Dislike
廿年前嘅野都貼出嚟
一生愛潮爆
人地#23嗰巴打咪覆左你

當年整左啲政治委任官員去head住啲CS囉

你攞份廿年前未有political appointment system嘅paper講GDS(O) Pt22 = MPS Pt 34證明唔到你一開先講句嘢就係啱㗎播
我意思係
佢而家人工嘅 equivalent Diretorate Payscale 係 point 幾

如果真係已經差好遠咁我錯啦
佢貼唔係問題
係人都知政府啲嘢真係可以廿年都唔變

問題佢講嗰樣嘢唔係呀嘛
佢份嘢嗰保安局局長即係而家嘅PS for Security
係CS嚟

解撚左佢聽就同我講MPS Pt34= GDS(O)PS Pt22
九唔搭八
Sor
巴打頭先太燥

可以話無equivalent
因為以往舊嘅DPS係無pt for呢啲political appointment officials嘅

同埋因為佢地唔係CS
隨左base salary,啲allowance都好唔同
無記錯under PAS啲secretary都係有gratuity

所以帳面計月薪可能只係多左幾皮
但成個package計就差好遠
五毛藍絲賤種自己揀一個
果然鳩噏
好啦好啦,我錯啦,原來我呢個老嘢10幾廿年前入職時嘅概念已經唔再適用,要溫故知新了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞