黎智英著作突被公共圖書館全線下架 康文署指「可能違反國安法」書籍須調查

126 回覆
15 Like 185 Dislike
無打過台灣都要落台
《肥佬黎食遍天下》明明就係本飲飲食食嘅書
咁都要禁
真係文字獄到一個點
香港終於有禁書出現
焚書坑儒
除咗黎智英啲書,早前下架嘅書有
公民抗命(丁若芝作)
公民抗命(Andrew Kirk 著;廉萍譯)
公民抗命與佔領中環:香港基督徒的信仰省思(戴耀廷,朱耀明,龔立人等著)
72511 見證公民抗命(許廸鏘編輯)
公民抗命三巨人:甘地、馬丁路德金、曼德拉(彭順強著)
Breakazine! 059,催淚香港(Breakzine! 創作小組等著;彭正雄編輯)
Breakazine! 060,勇氣不滅 - 在極權時代直面恐懼(Breakzine! 創作小組等著;彭正雄編輯)
打橫嚟講.2,愛香港不愛黨白皮書(彭志銘著)
生於亂世,有種責任(周淑屏著)
棕國好狗(費朗.帕洛夫著;阿塗插畫;黃愛華翻譯)
社運心理學(Lo's psychology 著)
來生不做中國人(鍾祖康著)
給穿過黑衣的人(學民思潮著)
予豈好辯哉(黃毓民作)
愛港,是咁的!(陳聰作)
釋放香港(黎廣德作)
《香港民族論》港大學苑
《我向霸權宣戰》何俊仁
陳淑莊敏感地帶》陳淑莊
《卑賤的中國人》《納粹中國》余杰
《香港公民抗爭運動史-挫敗的三十年剖析》、《香港公民抗爭運動史 2 中港對決》和《激進:香港進步民主運動史》林匡正
《這個帝國必須分裂》廖亦武
《香港城邦論》、《香港城邦論II光復本土》、《城邦主權論》、《香港保衛戰》、《香港遺民論》和《身土不二》陳雲
我不是英雄》和《我不是細路:十八前後》黃之鋒;
《邊走邊吃邊抗爭》陳淑莊
黎智英 變咗敏感人物
遲d可能唔俾提

為記念蘋果日報
請訂閱台灣蘋果日報
https://lih.kg/2589273

其實大家都知道台灣蘋果日報

財政收入唔係咁好

佢嘅印刷版都停咗

宜家淨返蘋果新聞網

如果唔希望有朝一日係新聞

聽到台灣蘋果日報要結業嘅話

請訂閱台灣蘋果日報

為香港蘋果日報留低一些血脈

唔係第時後悔都冇用

可能炒咗
仲買唔買得返呢啲書
做埋d無聊野
有啲搵唔返,之前出過post 有巴打畀咗E-book link

港版國安法︱康文署疑再下架16本書 多有關社運及中國 作者斥製造寒蟬效應
https://lih.kg/twrkKsX
想搵個名目將肥佬黎啲非政治書下架者

呢個人都煽動他人、有可能犯國安法喎

幾時拘捕佢屍體坐監?
公墓圓好黃
禁咗佢個人又點會唔禁佢啲書
多得佢我先知黎智英有出書
燒左圖書館佢啦屌
冇好耐啦
GPhone 有幾本
最慘無哈利波特救世人
遲早呢本嘢同套劇都禁埋
希特拉o的書都未禁
下一步係咪要銷毀多年黎嘅蘋果日報報章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞