第一次砌機求指點,with list求修正

22 回覆
0 Like 0 Dislike
都做左好幾日功課追左POST,原本拎悠2個LIST想汁小小但係D PARTS好似都已經OPTIMISE哂.想巴打指點幾個問題同埋而家list咁樣你會唔會有咩修改建議?budget6-7k,其實而家已經到頂..我search左jumbo同中央田既網上報價,都差不多,想問下到場全set咁買會唔會有得打拆?
我見有巴打話jumbo係水貨黎?

1.主板同樣用350B呢張晶片 唔同牌子GIGABYTE,ASUS,MSI,ASOCK等等 應該點選擇?

2.同上但係FOR 顯示卡

3.其實我唔係用好多位,如果SSD想縮小小有冇得諗?

4.原本悠2個LIST用Skaroon VG4個機箱,想問下我如果轉Skaroon S25會唔會唔夠位?

5. 個機箱頂位可以放多兩個風扇想請問下如果放應該抽風定入風?(原本個箱前2後1)

6. rx 580我見輸出有3個
Dual-link DVI-D *1
HDMI *1
Display Port *3
想問下有冇話邊一隻最好?

7.如果砌機我買齊上面d零件係咪就可以定係還要再買d連接線材?ps我有hdmi線.keyboard同mouse
你咁問 有點擔心
你咁問 有點擔心

所以先想問清楚...求巴打指點下
第一次買砌機 都係叫佢砌埋 話晒你買全套 通常免費兼有保 遲下自己做下upgrape
中央田售後好d 同埋買全套多數r到免費砌
單買零件先去jumbo 夠平
線材基本上唔洗額外買
巴打都做咗幾多research
想自己砌一黎砌完自己下次換野都識換,2黎都怕比人伏轉左2手貨,我睇巴打講砌完佢會開BIOS比我對係咪我買既MODEL,但係咁樣對唔到係咪新野
樓主塊同條RAM好似唔夾喎,你上GIGABYTE個網站CHECK清楚先好喎

鐘意 gigabyte 就轉 GA-AB350M-Gaming 3
樓主塊同條RAM好似唔夾喎,你上GIGABYTE個網站CHECK清楚先好喎

係喎,佢MEMORY SUPPORT LIST上面冇3000HZ呢條..巴打有冇介紹用邊條好....下面係個SUPPORT LIST..
http://download.gigabyte.asia/FileList/Memory/mb_memory_ga-ab350-gaming3.pdf

鐘意 gigabyte 就轉 GA-AB350M-Gaming 3

其實唔一定要GIGABYTE,不過想問下其他有咩分別,邊隻好?我見有巴打話ASUS 果隻有BUG?

其實唔一定要GIGABYTE,不過想問下其他有咩分別,邊隻好?我見有巴打話ASUS 果隻有BUG?

如果用ASRock AB350M PRO4, B350, MATX, AM4, 4*DDR4,,
我睇左好耐都唔見有咩RAM岩用..
好多間都會同你講冇貨叫你換第2隻
之後你唔識就會跟佢建議
但係好多人都想係晒同一間執,因為有咩都成舊掉俾佢就算
最後我想講唔好去"中英田"佢多數冇貨
雖然我都見過"珍佬"送用過甩色包裝又開過既讀卡器
只可以講都係屎

係咪基本上一定要用官方list上既RAM, 先確保有同樣mhz?

係咪基本上一定要用官方list上既RAM, 先確保有同樣mhz?

以前用INTEL係唔使睇嘅,係AMD而家新U同板先會唔夾RAM,我之前買嗰時冇CHECK過,而家想超頻都超唔到

以前用INTEL係唔使睇嘅,係AMD而家新U同板先會唔夾RAM,我之前買嗰時冇CHECK過,而家想超頻都超唔到

巴打可唔可以分享下你用緊咩U,板同RAM?
通常我會做晒咁多間報價
通常都係滙x報價之後拎價單去正x問拎價單之後再去中央x拎報價單
正常都應該拎到接近最低價
顯示卡就個人喜好,底板多數都係asus同msi,不果gigabyte 自從炒左bios後就不了
通常我會做晒咁多間報價
通常都係滙x報價之後拎價單去正x問拎價單之後再去中央x拎報價單
正常都應該拎到接近最低價

拎完最後個間 再拎去第一間

如果用ASRock AB350M PRO4, B350, MATX, AM4, 4*DDR4,,
我睇左好耐都唔見有咩RAM岩用..

有vcore heat sink, 非MSI B350M Gaming Pro 三相版就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞