十大歷史地位被00後嚴重低估嘅小食

690 回覆
194 Like 1393 Dislike
十大被樓主嚴重高估嘅小食,唔係懷舊嘢就一定好食嘅
00後
以前細過成日食細細粒正方型既提子糖(似但唔係瑞士糖),一排10粒,e家仲有冇
我00後

屌啲00後唔撚識啦
屌!啲00後點識呀
樓主食開狗糧 大家唔好怪佢
呢舊屎係被嚴重高估wor
屌你老母。
推?
想搵,邊度好食
勁肥,但係真係幾好
00後表示全部食過曬
亦都認同好好味 冇低估過
成日買士多啤梨朱古力食

依家啲人好似老屎忽咁
成日話00後咩都唔識咁
人哋同你出生時代唔同
自然諗嘅嘢唔一樣啦
同埋樓主Po以上嘅嘢食
依家唔似以前周街都有
實有00後啲人唔知㗎
你嬲到
好難食
咩係龍耳, 牛耳就聽過

依家啲00後細路食呢啲㗎
推。
係我7歲果年買左一枝雪條,從此改變我既一生
當我奶到最後一啖好失落時,
枝棍竟然仲多兩條,唔洗講即刻去換黎食

我食完第二枝,吊,又中兩條;
而第三枝,又仲兩條!結果我再去換四條番黎
當我食完第五枝後,唔洗講,又中兩條,
但我已食唔落了,果次係我人生第一次食唔落雪條

我拎番第6~8枝番去比屋企人食,果然每枝再分別各中兩條
如是者我已經可以再換16條番黎,人生果然充滿希望
但當我拎番去比屋企人食完後,呢16枝又再各中兩枝,
我手上渣住16條可兌換32枝既雪條棍,我開始感到到d驚

今次我換完拎番去比同學食,中伏!!
每枝又獎多兩枝,即係64枝,
點算?我已幾乎請過晒我識既人食雪條了!
於是我請埋隔黎班食,但冇喇冇喇,再獎128枝,
7歲既我,要一次過拎128枝雪條係何其吃力

就咁樣捱左半年,
我手上仲有20736枝可換41472枝雪條既雪條棍,
我快要崩潰了!
難道我餘下既半生都只能活係雪條中嗎!?

轉眼到我24歲果年,
我已類積左3487459498594498枝一兌二既雪條棍,
為左搵地方擺雪條,
我將同女友同居新買既家私全部當晒,
再用錢去買雪櫃黎裝,
然後每個月女友一出糧就叫佢比晒錢我買雪櫃去裝,
但真係冇辦法!!
我搵錢買雪櫃既速度遠遠追唔上食雪條中雪條既速度!!!!

終於,係我26歲生日果日,女友離我而去,
佢一句話都冇同我講,
因為佢個咀已食雪條食到硬化唔講得野。
我好對佢唔住,
但人生...我又可以點?

呢年我全個家族因為不停買雪櫃而破產,
我家族本來係中古時期既貴族後裔,
d錢洗十世都用唔晒,但竟然落得如廝田地,
而且我仲有8千幾兆既雪條未換。
部分擺唔入雪櫃既雪條開始溶化,
d雪水浸到上我心口,
我好凍,凍到失去知覺...
就咁樣一訓,唔知訓左幾多年。

我醒番時掰大眼見到個呀伯,佢話有辦法幫我,
我問點樣,佢就話只要將我手上既雪條棍賣晒比佢,
佢就會開一間雪條公司賣雪條,
等人買左後再拎雪條棍黎換,

比如10個人買左10條,
走番黎獎20條,佢就前後清左30條;
果廿條再獎四十條,佢再比,又清多八十條...
如是者向全世界輻射出去,最終就會解脫到

我恍然大悟,一路多謝佢一路→即走,
走左成百米遠後我回頭問佢係咩人,
佢答我係瑞士人,叫亨利內斯特萊。

雀巢公司,就係佢成立。
大陸加工食品 超多油鹽 勁重口味 食兩啖都腎虧
TLDR
雪米糍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞