習近平同太空人進行 天地通話 點解係太空都有地心吸力

210 回覆
32 Like 245 Dislike
弱智台
補多個經常搞錯嘅位
就算太空人喺太空站飄浮 都唔代表喺太空冇「地心吸力」
太空站距離地面只係大約400km 絕對唔會無啦啦唔受地球重力影響

嚴格嚟講啲太空人其實係跌緊落地球 太空站都係一樣
佢地唔會真係跌落嚟係因為兩者嘅”sideway” velocity都好高 高到可以stable orbit
形象化啲就係佢地每次跌落去 地球表面好似都會curve away from them咁

而又因為兩者嘅向心加速幾乎一樣
所以啲太空人就會感覺到俗稱嘅「冇重力」或者叫zero-G/weightlessness 可以喺半空飄浮

https://youtu.be/d57C2drB_wc
離心力
類似過山車倒轉會有股力推你貼住張凳
我屌你cctoy弱智仔
反中唔緊要 我都好憎中國
但可唔可以咪咁低質
影衰曬我地喎
專登咁做真係好撚on9
刁 佢浮定企關我鳩事

上到太空表演下
樓主pin this
唔好同人講你係連燈仔
樓主柒咗,快啲幫手拉
太空無地心吸力?
係嘅就乜柒天體都飛走哂啦
Weightlessness =/= no gravity
呢種所謂無重只係不斷free fall緊,但orbit curvature 同地球curvature 一樣所以唔會跌落地面
即係你玩跳樓機,你唔會話無咗引力,只係無normal force所以你感受唔到
中學physics都有教啦 唉 好柒
接地氣, 你地識條撚咩
係有D唔合理喎
推上報
真心唔好拉低反共人士質素啦唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞