102.6賣嘅人有冇讀過債券定價原理

196 回覆
19 Like 97 Dislike
洗系咁複雜

上年個張102.9, 過左9個月+80蚊息

fair price 103.7
其實舊錢唔會冇咗,既然102.6係鐵底咁急放做咩
機會成本係正確出發點
Free舊錢出嚟投資當然好
因為投資回報>ibond回報
前題係:你已知有投資機會

咁問題嚟喇:
1)你真係cash out完就拎多3萬去投資?
2a)如是,做咩唔一開始就將呢3萬蚊拎去投資?
2ai)因為冇呢個投資機會 ==> 咁談何入市?
2aii)或者因為你唔理性,邏輯唔自洽
2b)如否,你就自打嘴巴,因為對於果3萬蚊,現金回報<ibond回報

不過去到最後,都係你錢你事,一句「我鍾意」就大晒
只係針對樓主題目討論下
傻9
人地用3000成本抽咪要即放囉
你就等比息啦或者鎖住d錢
通漲高>coupon同required return一齊升>102.6 fairly priced
通漲低>coupon同required return一齊跌>102.6 fairly priced
咁簡單拎個3皮野推2口末日call財自左
其實有乜好嘈
個個人機會成本都唔同
咪自己考慮囉
繼續吹
樓上有人話幾萬蚊都要孖盡
冇得唔放
美股200%倉炒緊
都照玩ibond
有free money點解唔賺
你咁容易跳幾下賺到錢當初又走去抽ibond 咁不如跳多幾下做股神算啦
咁進取冇計
4239已經派左一次息,今日個價係102.9
哈哈
我用同一筆錢連續玩三期即食3%都有guarantee 9%回報⋯⋯點解仲會有人坐足三年等6%回報
用牛牛本身都係弱智,所以唔出奇
佢地當股咁來炒
分開睇
1)用3萬現金認購ibond並以102元即日賣出
2)繼續持有ibond一年收息

第一個情況係用一個月時間換取2%回報
第二個情況係用額外多1年時間換取額外2%回報

所以有人選擇抽完ibond即日走好正常,代表佢好願意花一個月時間換2% risk free return,但唔願意用1年時間換2% risk free return
因為擺14日換2.x%已經最大化左個回報率
佢會答你 btc 125x一晚就財自
人各有志 你理得人
炒iphone 12 第一日夠有人話朝早喺cwb放嗰個𡃁仔on9
因為100%孖,焗賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞