請喺有選擇之下,唔好幫襯博客來

70 回覆
78 Like 8 Dislike
過去呢十幾年,有幾多商人業主用呢個理由,趕盡殺絕幾多小商家?
呢個貌似天經地義嘅講法,本身就好值得反思。
市場本身就係自由競爭, 商業模式跟唔上俾人淘汰係絕對合理嘅事, 而家咁樣叫人去擺買都係治標唔治本
個問題唔係商業模式跟唔上喎
係大財團價錢上以本傷人 點樣合理呀?

如果覺得咁樣合理 咁其實而家大財團壟斷
小商家執笠 冇問題呀
不過小店難生存 新一代又點樣開始自己做生意?
因為你永遠都唔會夠大財團平
所以永世都幫人打工 階級唔流動 繼續貧富懸殊

你用嘅每一蚊都代表一種取態
你唔去買 咁佢俾人淘汰
又點樣治標唔治本呢

仲要以上已經係講緊台灣呢啲比較健康嘅空間
講到香港 如果大家都貪方便幫襯三中商嘅話
個問題就唔淨係小店生存唔到
仲有小店生存唔到之後帶嚟嘅後果
即係你睇嘅所有書都俾人揀過
敏感書唔俾發行 唔俾賣 成個世界得一種聲音
想買返少少反送中嘅書 香港無 博客來有
或者香港邊度有 已經問過 樂文無
如果以經濟學推論,小商家俾人淘汰必然嘅結果。但呢種講法簡化左人嘅思維,忽視左人嘅感情係購買時嘅影響。
但你講嘅嘢好值得我哋去思考,書店同讀者嘅關係,係咪只係商戶同消費者?定係喺利益以外,有其他嘅關係?所謂嘅「自然淘汰」嘅後果係咪我哋樂意見到?所謂嘅「自然淘汰」係咪作為個體嘅每一個人可以改變到呢?
咁佢66折唔係更加應該買咩
反正佢賣一本蝕一本
食窮民建聯咁
你有冇話想睇邊本 好多反送中嘅書出完都冇再出咁
真係冇嘅咪上去買囉
有 你有冇話想要香港九龍定新界
同埋你可以睇睇我條Google Doc link
我就咁睇啦
如果其他書店唔會執嘅話 你咁諗好似冇問題嘅
但係就好似食窮民建聯咁
佢哋根本無限資金唔會食得窮
反而其他書店冇咗你哋嘅話可能會執笠
咁點解唔叫出版商唔加價
我諗一般市民道理上情感上都會支持 但係齋叫人罷買又冇其他活動去吸引多啲人長期支持獨立書店
好現實一句 唔通真係要同自己啲錢過唔去咩
博客來平過我係香港誠品買一截
轉咗電子書 用讀墨都幾多中文書選擇
又平又快真係好難唔用
雖然有時都情願上獨立書店,但有d書又未必有
其實好多獨立書店都有自己既活動,講座,音樂會咁
大家可以留意多少少自己個區既書店
例如邊本
呢篇文講得啱,行書店其中一個樂趣係買書嘅過程。我嘅買書習慣都係會先行樓上書店先,打下書釘睇下邊本有興趣,見到有心儀嘅都會即刻買。

如果係一早就知自己要買邊本嘅書,而行勻曬樓上堆書店都見唔到我想要嘅書,先會上網訂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞