喺加拿大唔好去咁多所謂華人社區

812 回覆
1875 Like 43 Dislike
BCIT is in vancouver..
CHing... 想問下: 有冇 in Toronto 的? 相似的職業學校+找工作的colleage?
Don't waste your breath
why all the discouragement?
韓國人 most concentrated in Yonge/ Finch area.
咁事實上英國門檻真係最低

我相信有BNO嘅大部份都會去英國,冇BNO個班又有學歷個班會去加拿大。其他會走嘅人就會散落唔同國家。我相信澳洲應該冇乜人會考慮,彈弓手嘅記錄太差,唔係講for 香港人嘅計劃,佢本身啲咩州擔保都可以話改就改。
True
forget about what he says

原來武漢肺炎真係有可能係美國製造。。
https://lih.kg/1896794
Hard to say. Most of the people I know are Yellow. I don't talk to anyone who supported HK Black police.
成group人一齊嘗試融入 互相支持 參加社區活動
應該會容易過自己一個人
North York 咁大,包括Jane & Finch 成日開槍 , 又有Bridle Path 千萬(加元)豪宅區。
如果你忍耐力夠好,內心夠堅強
當然可以去小town
但唔好睇小一個人在外地嘅孤獨感
小town真係可以乜都冇,好寂寞㗎
有時呢啲華人社區,你搵到你想食嘅香港嘢
你見到同你講同一語言嘅人
係可以幫你舒壓,搵返啲親切感
間唔中去下都可以嘅

不過唔建議只係去華人社區、只同華人做朋友
要盡快融入當地社會,學習當地文化

致於人,如果你識返啲後生,多數都係黃
CBC 通常係唔知香港乜事or don’t care
但冇話九成係藍
好多年大陸人未必係小粉紅
我個大陸同事有聽袁弓夷,仲好憎CCP
另一個雖然唔反共,但係一個正常人
會理性批評CCP有乜唔好

如果多啲香港人嚟
令Richmond變返個小香港都幾好
前提係,唔好所有嘢都係中文
全部人只識講廣東話
起碼專重返人地文化,餐牌有返英文唔該
In Oshawa- 50 km east of Toronto

https://ontariotechu.ca
The prior is to make a new life in Canada.
Wishful thinking.
It will NOT work.
識當然有著數,但要真係講到。

唔識但你本身有料,一樣可以搵到高薪,例如 IT9
獨在異鄉為異客,每逢佳節倍思親。
遙知兄弟登高處,遍插茱萸少一人
Uncle showing his wisdom
成日開槍
Yup.
Hi Good night.
餐牌有返英文唔該-totally agree
I can go to sleep now.
priority- typed too fast
I am really too old.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞