黃妍Cath討論區(4)|輕盈|無聲浪|天光多傷痛挫折 亦盡力生存

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
https://player.fm/series/yue-yao-ri-wen-chuang-yuan/yu-rudi-leung-dui-tan-part-1-you
月曜日文創園 » 與Rudi Leung 對談 Part 1 | 由音樂走到廣告之路
Rudi Leung (路迪涼) 是位全方位創作人,由早年在演藝學院及中文大學音樂系畢業後打算投身音樂事業,到後來誤打誤撞去了做廣告,目前全力投入於社交媒體營銷,現為Hungry Digital創辦人。很高興他能與我們分享有關創作的經驗及心路歷程,音樂創作及廣告創作有沒有共通點?靈感從那兒來?一於來聽聽他的分享吧!
3日後
咩三日後
三日後退圈?
Cath 由入行前的街頭 busker,到當上歌手後,一直愛透過音樂紓發情感,有時又會以自己的經歷或感受放在作品中,憑歌寄意,譬如她出道作〈如何從夏天活過來〉講述自己如何克服炎夏之苦、〈笑容迷路了〉則是她投身社會後、因一直無法實現夢想而感到痛苦的一段經歷,至她今年年初的作品〈我心中尚未崩壞的部份〉、〈天光前〉都了分享她不同的面向,而近期推出的〈無聲浪〉中,也是用講述她與患上腦退化症的外婆的故事,所以每次聽 Cath 的作品,細味之下,可能會發現當中的小故事。

已經有 2年沒有舉行演唱會的 Cath,一聽到可以開騷,心情既興奮又緊張!「大家都知我真係好鍾意唱歌、好鍾意喺大家面前表演,終於再等到呢個機會,真係好興奮!因為現場演出可以得到觀眾嘅即時反應,係最直接、最真實,無論大家係聽得開心定感動,我都會收到。呢個就係音樂嘅魅力,希望大家都可以鍾意我揀嘅歌,而我都會落力排練,俾大家睇到最好嘅演出。」看上去活潑愛笑的 Cath,一開啟工作模式便十分認真,她而與幕後團隊開始籌備音樂會,揀歌到 rundown,她都會參與其中,而她亦勤於練習,包括唱歌及樂器等。上得台演出,當然要具備體力,Cath 外表看起來很輕盈的,但原來她過去一年多以來都堅持做運動操弗,而且已經開始見效果呢!從她的演唱會海報中,那個 Cath 從未接觸過的突破造型,可見一二。想知 Cath 屆時以甚麼形象與大家見面,又想知她㨂了甚麼歌演唱,樂迷記得購票入場支持啦!

肥婆跑五分鐘食返一個鐘頭野都要話自己有keep fit問點解操左咁耐都唔瘦啦
今次音樂會可以網上參與?
唔駛錢果啲就叫人網上參與 要錢就求人買 食屎啦
怨氣大到
估下聽日中午首唔首播
想知你返咩工
點解可以凌晨5點回post
你就真係信個下我覺得真係好有趣講下你就信
呢個禮拜唔派 拜拜
Mischa未死
未播完呀mi果首怪物梗係唔派輕盈啦 但你班閪狗掟輕盈上架把撚咩 掟完又咩都唔做
咁應該係出碟嗰個禮拜先派
唔上架先好啲 佢又唔係張敬軒
公開晒成隻碟先慢慢揀黎派都得
依家上架鳩喺度有點多餘
當出碟主打等變寂靜的回聲
12/7 撳F5買音樂會飛
16/7 買新碟(有9首歌)
27/8 聽音樂會
9/7 睇輕盈MV
仲要唔係同MV一齊上
你話有MV都可以loop下吖
呢間公司真係樂壇負資產
今週罪大課mischa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞