(鳩噏)上帝係咪象徵極權?

53 回覆
31 Like 1 Dislike
睇返創世紀有關善惡果嘅描述

2:17 只 是 分 別 善 惡 樹 上 的 果 子 、 你 不 可 喫 、 因 為 你 喫 的 日 子 必 定 死 。

3:6 於 是 女 人 見 那 棵 樹 的 果 子 好 作 食 物 、 也 悅 人 的 眼 目 、 且 是 可 喜 愛 的 、 能 使 人 有 智 慧

神禁止人食善惡果,咁點解仲要將善惡果放喺園裡面,令人可以隨手可得?仲要望落鬼咁吸引,又悅人又可喜愛

再睇下食完善惡果嘅亞當同夏娃有咩變化

3:7 他 們 二 人 的 眼 睛 就 明 亮 了 、 纔 知 道 自 己 是 赤 身 露 體 、 便 拿 無 花 果 樹 的 葉 子 、 為 自 己 編 作 裙 子 。

喂等等先,一開波明明話食完會死,依家兩個無死不特止,反而獲得智慧喎而得到智慧嘅人,即刻就為自己從前嘅無知(赤裸露體)感到羞恥眼睛仲雪亮咗添

由此可見啊,神所講嘅食咗善惡果會死完全係拋鳩亞當同夏娃神之所以禁止人食善惡果,係為咗防止人得到智慧,識得分辨善同惡

睇返依家極權一哥嘅中共,同樣都係最怕人民獲得智慧,有分辨善惡嘅能力,所以不停洗中國人腦,自由民主會害9死你哋㗎,做隻貼貼服服無思考能力嘅支那豬啦

睇返聖經,知道咗人得到智慧嘅神又點做呢
3:15 我 又 要 叫 你 和 女 人 彼 此 為 仇 、 你 的 後 裔 和 女 人 的 後 裔 、 也 彼 此 為 仇 . 女 人 的 後 裔 要 傷 你 的 頭 、 你 要 傷 他 的 腳 跟 。3:17 又 對 亞 當 說 、 你 既 聽 從 妻 子 的 話 、 喫 了 我 所 吩 咐 你 不 可 喫 的 那 樹 上 的 果 子 、 地 必 為 你 的 緣 故 受 咒 詛 . 你 必 終 身 勞 苦 、 纔 能 從 地 裡 得 喫 的 。
3:18 地 必 給 你 長 出 荊 棘 和 蒺 藜 來 、 你 也 要 喫 田 間 的 菜 蔬 。

哦~原來唔係食完善惡果會死,係食完會被你搞到生不如死,咦喂,咁似中共對啲維權人士嘅?
聖經角度人本身長生不死,食完又短命又多病痛
係又點?
佢係唔係極權你都冇能力推翻佢,你只能選擇誠心接受佢offer,或者被掉落火湖

人算甚麼?
你對付中共都話有外國勢力可以克制佢,面對上帝你有乜可以借力?就算魔鬼都係受神管轄
另外又睇下始作俑者嘅蛇

3:1 耶 和 華   神 所 造 的 、 惟 有 蛇 比 田 野 一 切 的 活 物 更 狡 猾 。

點狡猾法啊,睇過

蛇 對 女 人 說 、   神 豈 是 真 說 、 不 許 你 們 喫 園 中 所 有 樹 上 的 果 子 麼 。
3:2 女 人 對 蛇 說 、 園 中 樹 上 的 果 子 我 們 可 以 喫 .
3:3 惟 有 園 當 中 那 棵 樹 上 的 果 子 、   神 曾 說 、 你 們 不 可 喫 、 也 不 可 摸 、 免 得 你 們 死 。
3:4 蛇 對 女 人 說 、 你 們 不 一 定 死 、
3:5 因 為   神 知 道 、 你 們 喫 的 日 子 眼 睛 就 明 亮 了 、 你 們 便 如   神 能 知 道 善 惡

點解「狡猾」嘅蛇要引人食善惡果(獲得智慧)?對佢完全無着數㗎喎

睇返蛇嘅說話,其實只係拋出一個問題畀夏娃思考,「點解唔可以食善惡果?」,可見蛇係擁有思考能力(智慧)嘅而識得思考嘅蛇,係神眼中比一切生物都「狡猾」

問題嚟啦,點解蛇要引領人得到智慧?人係同神一樣樣嘅,差別得兩樣,智慧同生命,而神話有智慧就自然無追求生命,到時人就會變成神,蛇係咪正正係想靠新嘅神嚟推翻依家嘅局面(得一個神嘅極權統治)?
唔係食完又短命又多病痛喎,係食完俾神詛咒到又短命又多病痛喎
想討論下係唔係啫
係,任何擁有絕對力量嘅嘢都係極權

會問題係呢個極權對佢嘅子民係仁慈定殘酷
而中共對自己友都會殘酷
但神就會愛順從佢嘅義人
上帝:你唔聽我話我就掟你落地獄 永生永世燒9你
順我者昌,逆我者亡
信神同信魔鬼有咩分別?
冇㗎

不過信魔鬼會喺審判時被掉落火湖咋嘛
你ok咪信囉
每一個埃及既長子表示上帝真係仁慈
認真答你

信上帝,上帝會叫你愛人如己
信魔鬼,魔鬼會叫你只愛自己

都係嗰句,邊樣ok你咪信邊樣
你又唔諗吓埃及人點對猶太人

上帝對埃及人仁慈,咁邊個對受奴役嘅猶太人仁慈
愛人如己
你原諒左中共同黑警未?
定係要跟教會一樣服從權威
咁點解人獲得智慧之後要詛咒同放逐佢哋?
埃及人奴役猶太人
關佢地個長子咩事?
佢地個長子有份奴役?
違反命令之後受罰唔係一件正常嘅事?
上帝: 我話你有就有
愛人如己唔係叫你愛所有人如己

神所憎恨嘅嘢(傷害他人、暴力),人都應該要憎恨
所以中共同黑警我都會憎

另外,信上帝=/=跟教會
其實極權係冇問題 不過人類做唔到唔犯錯既極權
咁你一定支持國安法要嚴正執法啦
點解上帝唔想人有智慧?
要睇下個樣嘢係咩,你話亞當殺咗夏娃咁梗係要受罰
但佢哋僅僅係獲得智慧,就被神搞到生不如死咁
即係喺神眼中獲得智慧係一件好嚴重嘅罪行,但蛇都有智慧,點解淨係人食咗先要受罰?
係咪因為得到智慧嘅人(半神)會威脅到神嘅地位?
搞清時序,係埃及人先大規模殺猶太人嬰孩,上帝先降滅頭生災

同埋你諗清楚長子死咗係懲罰個仔定懲罰父母?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞