海南雞飯$55同街$24白切雞飯 除左多左d醬之外有咩分別?

115 回覆
173 Like 31 Dislike
伯你老母咩, 你係隻狗閪生出嚟喳, 咪撚認親認戚, 死狗閪仔
Sor 原來係波台狗 又一件
海南雞有一層啫喱,雞皮脆啲,做油飯又要用多好多材料、又有多個湯,全部多好多工序,貴啲有道理。你揾平嘅白切雞嚟比亦都唔合理,因為平嘅海南雞飯四十幾都有交易。
邏輯有問題
獨裁統治係中共存在道理,對於一個洗到數以億計人民既腦加無人推翻到既制度,其餘人只能接受。
共產黨有實際既立法,行政同司法權
可以輕易影響官員任命,釋法

亦實際執掌軍事
可以隨時派裝備精良,受訓練既執政工具打殺異已

有資源可以造假新聞,帶動風向,大量大陸人支持共產黨執政,
亦有資源改變官員同商家既想法
邊到唔合理?

幾百萬手無寸鐵既人可以推翻一個大國既執政黨就真係唔合理啦

成熟D
唔好下下唔鐘意就=唔合理啦
個名唔同
海南雞d雞靚過切雞n倍,肉都多d滑d
如果你食切雞飯要食到海南雞咁既肉質
咪又係60-70蚊落樓
最尾兩句岩哂你
可以試一次東方文華嘅海南雞飯返唔到轉頭
海南雞 d 雞咪又係 白切雞
乜野叫滑d, 要雞肶肉咪滑d 囉。
無骨? 家下bb 咩。

叫食油雞肶飯 24蚊就未必得,不過一定唔駛40蚊。

但海南雞的 油飯 燒味鋪又真係比唔到。
唐順興🤭🤭🤭🤭
真心做靚雞嘅價錢應該高過24蚊一碟,撇開汁同飯的分別,好似沙薑雞 ,有啲鋪頭搵白切雞淋淋沙薑汁又話沙薑雞 ,肉無味⋯⋯ 以前細個嘅味道完全食唔番
質素
「海南」兩隻字咁響都唔值錢?
完全唔同煮法,海南雞用香料浸(香矛南薑班蘭葉花椒)
白切雞用熱水浸完食醬汁味(薑蓉)
等於炸雞髀點解貴過一盒雞飯,因為根本唔同煮法
食親海南雞都係皮厚過肉
因為洗隻碟要$31蚊
你平時係咪食開屎
白切雞浸熟個溫度高d,所以冇咁滑
海南雞浸雞時會落香料多d,浸個溫度低d,普遍會較滑
油飯都係海南雞重點,要夠香夠味又唔可以太咸同太膩
又會無啦啦兩個熱門po都關海南雞飯事
呢個類比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞