共產黨:承認或有5支燃料棒破損 堅稱無核洩漏事故

198 回覆
28 Like 66 Dislike
最多死33人
回力鏢真係快
正常係咪一條核燃料棒都唔應該有破損,一有破損就已經代表有問題
有毒氣體無害. jpg
投票率創新低勁啲 定 廢票多過贊成票震撼啲
https://lih.kg/2577103
但你可能睇漏左我問乜,我擔心的係一有破損會唔會就代表已是有泄漏,即係就已經有問題?
如果可以解釋多少少背後原理就好啦
同武漢肺炎一樣, 大撚鑊
個五支係棒棒糖黎,無事
應該係成個批次有問題
我都幾肯定唔止5支
但我聽返係有一條有問題就已是代表有泄漏,所以即係已經有問題,所以才想證實一下

fuel rod有結構的, 最入面係enriched uranium 235, 外面有個cladding去同外部環境isolate, xenon係U-235 fission下既daughter nuclei, 正常情況下會儲存係cladding內唔會走出去冷卻水度

好多支rod就係組成一個cluster,砌同拆cluster應該係工廠度做, 做好先會送去電廠用, 用完冷卻好會拎返去工廠拆解回收部份材料

而家就係發現到有d xenon走左入去第一級冷卻水度

法國佬要用美國技術去搞台山個核廠問題, 但係中廣核而家俾美帝制裁緊, 所以法國佬手上d美國數據唔可以拎來用, 如果唔係會罰大錢, 所以就申請緊exemption睇下可唔可以因為核安全問題拎部份資料同技術來解決問題
感謝高手解答
咁即係代表佢咁講其實係spin走件事,通常一條有問題就代表成個batch都有問題?另外我可唔可以解讀為一條有問題就代表已是有泄漏?
真攬炒
有xenon走去冷卻水度是否代表有已經有燃料棒泄漏緊輻射

睇你既「泄漏」定義

因為nuclear plant有幾級既冷卻系統, 而家睇資料係直接掂到fuel rod果一級出事, 呢級同第二第三循環唔會直接接觸, 所以係受限制既核泄漏事故

唔知台山部機係咪每次rod有獨立冷卻管道, 有既話就就咁清有問題果幾支rod既冷卻水換新rod就ok, 如果唔係就要成個大reactor 既水都排走/過濾一次, 同時要換返支新rod,查返咩原因導致支rod有cladding defect,係批次問題定係工藝問題, 其他電廠邊間用緊同batch/同design/同製作廠既fuel rod, 問題比率有幾多, 再決定使唔使改design/換工廠/改工藝, 如果唔係問題仍然會存在
秦州:你都係返延安果頭做土匪王啦
以為自己真係強國,手執乾坤喺全世界蝦蝦霸霸,
依加九十九年就比你搞到上土下日冚球鏟,
地下炸到太陽咁,要飛上天離開地球先搵到人類適合居住既土地啦。
得返5枝正常
刁總:沒事兒沒事兒(我喺北京關鳩我事
後面要加3個零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞