周杰倫音樂成就算唔算被低估?

63 回覆
34 Like 17 Dislike
好多唔熟佢既人剩係知佢咬字不清,唱埋曬啲口水情歌
但事實上喺華語樂壇,佢十幾年前已經將hiphop/R&B/中國風玩到出神入化,影響左後面好多呢類型既歌手
https://youtu.be/fUm80R8_LH0
連玩新金屬都有一手
相比之下,華語樂壇好難有第二個又rap得又唱得又rock得既歌手,都仲未計佢全部歌都係自己作
見啲人攞陳奕迅同佢比,講真真係侮辱左周杰倫

咁姜濤算係咩
依家2 個都食人民幣食到豬頭咁, 同一個state
贏左坤哥再講
陳奕迅係跪喺度奶中國人
周杰倫係中國人跪喺度奶佢喎
想知除左全能連登仔有邊撚個會夠膽低估佢咁白痴
我當然知道作曲同編曲既分別
但好多周杰倫既編曲人都講過周杰倫係有份參與編曲既idea,好多時候都係周杰倫講想點點點,之後個編曲人就照住個idea編,如果真係編曲人功勞既話,咁點解呢啲編曲人離開左周杰倫就少左好多代表作品
洪敬堯都講過以父之名係周杰倫同佢一齊編,夜的第七章demo交到鍾興民同林邁可手入面嗰陣已經好完整,佢地負責錦上添花
只不過係周杰倫藝術家性格,唔係自己一腳踢寧願讓個功勞比人,以上呢堆全部都唔係我9up,全部喺紀錄片度睇出黎
https://www.google.com.hk/amp/s/www.juduo.cc/club/amp_561834.html
希望可以令你覺得周杰倫更撚屈
利申:打手
都係架
編曲其實都好重要,對我黎講仲重要過詞
全能連登仔:周杰倫全部垃圾口水情歌
邊個話被低估?
大佬人地喺華語樂壇地位祟高,根本係近20年最傑出華語樂壇歌手,帶領華語音樂發展,公認架喇喎
佢既問題就係十幾年前先屈
後尾我自己覺得愈聽愈悶
我都係
近排迷上左skid row同gun n rose
佢後十年已經無心音樂
華語樂壇滿足唔到佢
係勁嘅
不過除左奶共
佢d個人品味同中二病真係不敢恭維...
陳奕迅fans第一個唔同意
namewee: hold my beer
又rap得又唱得又rock得既歌手
識貨
賺大陸錢喺台灣洗咋喎 老老實實佢邊part奶共?佢俾人奶緊就真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞