GaN Charger

35 回覆
2 Like 19 Dislike
GaN charger 大家有咩心水
唔使真地線 (反正無一隻有)
可以奶共 (反正都係大陸代工)
Hyperjuice隻100係咪目前最好?
Hyperjuice 100w 暫時無得輸,除咗貴
用緊,諗緊買唔買埋66w
qs140
promini GS140
有撚用咩,遲D普及左就愈黎愈平
日本Mobo 韓國Buffalo
Hyperjuice 100W 係舊 PD 標準嘅產物,又無 PPS,價錢又唔平,無埋由同人清舊貨。

SlimQ 100W 平又平過佢,至少用料同標準都好好多。
點解無隻有真地線幾舊水買隻偽三腳
淘寶 SHARGE 4port
用咗大半年 未爆炸
清用緊SlimQ?
四穴全發熱唔熱?
點解要有真地線?有雙絕緣標準仲唔夠?
試 4 port 全出不如單 port 出 100W,朋友 100W output 差過 notebook 同尿袋,話唔太熱,祇係暖身。

利申:頭尾幫人買左五隻 SlimQ 100W,同埋訂左五隻 240W,應該今個月底出貨。
Apple嗰啲都有,其他就無
純粹覺得安全啲
邊隻單出100W 正
唔知係咪火牛設計唔好 會有感應電
會有火牛usb金屬邊經usb線傳電
然後摸落金屬外殼既device就會有觸電感覺

如果有接地 就唔會有感應電
你講嘅應該係靜電,有靜電嘅原因好多,有接水線唔一定會消失。

另外,如果隻牛係有接地,真係 USB port short 漏電嘅話係應該會燒左隻牛先,隻牛無燒嘅話就會到你屋企個電箱跳制,電箱無跳制嘅話,恭喜你,你應該有新屋住。

另外,我想知係乜牌子 USB 牛會 usb port short 到金屬邊漏電,如果有咁嘅情況,相信全世界無一個國家可以攞正牌嚟賣。
Slimq 65w同100w 用家 買咗返嚟先發覺部notebook type c 位食唔到100w所以試唔到

不過我100w 個隻2 type c + 1 type a差兩部電話同apple watch 有時會差下斷下 要重插先得
USB嗰啲真係感應電流嚟
自己拆過拖把將啲USB插頭接晒地 一天都光晒
可以答你 好多usb牛既usb金屬殼都會有感應電
而且係會經usb線傳電 應該係經線內層鋁或銅鉑 然後件device又係金屬殼

google 火牛 感應電 就會搵到有關資料
佢唔係short咗220v 亦唔係short usb正極(5v-20v) 唔會電死人
不過用手摸會感受到
又或者用皮膚比較薄既位掂落去會痛
喺 google 就搵唔到「火牛 感應電」有乜技術 post,麻煩搵到就 post 上嚟研究下。
大把啦,而且個個唔係靜電,靜電一般係短暫,而感應電係持續,我之前係將一條電線綁係USB port(個個金屬位)之後接係地線上面就冇再有感應電
應該係因為Y電容 可以試下Google Y電容漏電
問charger都可以12負皮
仲要已經無講充電
負評既高手不如出招講下有咩好推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞