裝修轉用智能燈

34 回覆
3 Like 3 Dislike
黎緊屋企裝修
見到ikea智能燈幾平好似幾抵玩
想轉黎玩下

但想問下大家轉用智能燈時係咪會拆走原本個燈制?
如果個燈壞左想熄電換燈膽咪只可以熄總制?
點會拆燈掣
有冇圖睇下點智能法?
唔使拆燈掣,你長開個掣,用App閂燈
我就係諗緊會唔會反正長期通電
所以成個燈制拆左佢
用番ikea個remote or app控制
咁睇落間屋無咁多制
ikea垃圾黎 philips智能燈仲方便 可以iPhone添加快捷直接siri控制?
咁你都諗到
有冇諗過控制器有機會出問題唔建議你拆咗個燈制
但philips貴好多
無咁多不直,見ikea咁平有d興趣
ikea 成日無反應架
好快壞 信我
有隻E27 膽 比埋個無線燈制比你

鐘意貼邊就貼邊
yes,不直唔夠唔好搞咁多,真心
多謝咁多位巴打意見
睇黎ikea唔可取

咁可能用智能開關算,睇下個師傅肯唔肯整

類似呢d,有無人用過
https://www.youtube.com/watch?v=fL60kboOczI
老屎忽個班 一定唔會同你研究

除非你講晒點駁 駁一次佢睇
之前都有諗係玄關、廁所裝感應燈,不過要長著驚㗰電易壞 ⋯ 算!
你知唔知咩叫智能燈膽?佢其實都係你個燈掣開咗之後再remote 光暗顏色⋯所以你個掣唔會用唔著囉
我知呀,我原本諗法就係長期通電
個燈制拆左佢,再用remote算
不過聽完大家講完都係算
嗱,我係suggest 你買返嚟玩嘅,只係唔好諗拆掣先

我飯廳係用ikea 智能燈,雖然 remote 好快冇電又難 connect, 但係有得轉白黃燈同較黃白係好好用

都係幾舊水啫
未用過智能燈,不過最好個燈制留番黎reboot隻燈…
用Meross, app 控,彩色
我有排track 燈+兩棧吊燈用IKEA
Routine set 左1-5 起身前開燈
出門口時間熄燈
Set theme WFH / 食飯 / chill / 睇戲 / Etc
同時sync 埋google home 可以唔係屋企時都可以remote 開閂燈
到訓覺時又可以用喂Siri,唔洗㩒掣
IKEA 都得
不過要gateway
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞