請問有無廣東話voice cloning app 俾即將失去聲帶的癌症病人

486 回覆
1303 Like 11 Dislike
1. 最簡單係用發聲機講野
2. 如果難度高d 可以學用食道講野
支持
建議樓主幫男朋友媽咪錄好多日常對話嘅音
個數目真係無一萬都要幾千句
一定係愈多愈好
最好喺靜嘅環境錄 少啲雜訊 令個model容易啲train出嚟
首先全部都好似機械人咁讀出嚟先
之後如果仲有時間、體力 就同一句子有埋唔同語氣
(可能AI假以時日幫你處理埋語氣都未定)
幫手推
咁趕,
1. 你搵幾本書/forum post俾你媽讀左佢先,之後先人手打返字同標點
2. 錄既話,普通usb 咪都得架啦,22050hz 咁錄,waveglow pretrain 係22050hz,最好冇背景雜音,有既又係事後人手剔走佢
3.每句句子之間停幾秒,之後先人手斷開返
每句句子大約5至40個字,唔啱長度果啲skip 左佢,坐底2萬至3萬句啦
4. 事後幾個月搞完啲data 就做preprocess,中文字用pycantonese轉拼音,字之間用regex, 係中文字之間加返symbol 去分開,扮返英文咁train
5. train就 3日到啦,3070
幫推
得幾日,希望你得
push
其實技術上已經有,我見台大李宏毅有leature上 demo 過。 拎想要聲既dataset train個AI TTS model, 已經可以。
幫推
唉好sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞