貓糧風波之請貓奴唔好再揀呢隻貓糧

52 回覆
9 Like 0 Dislike
所以咪咁多支那人要耕田

條命賤過泥
請問罐頭有冇推薦?
我買開 thrive complete ,始終佢有標返營養會安心d, 要小心避開垃圾糧

圖中 上面兩罐係超市買既糧 無標明營養得句廢話,

下面兩罐係thrive 有列晒出來,兩者價錢可以相差100%

我都俾唔到咩意見你 ,可以行多d寵物店細心望下同比較

感激!!!
其實上面人哋日本罐嚟 有寫到有乜成份同營養價值
亦都有寫明係咩肉 咩魚 有咩食用添加劑
你最多可以話佢無寫到自己符合咩標準 唔好當主食
無咁穩陣 但佢真係有寫到營養價值出嚟
佢微量元素同維他命都無寫, 呢d對貓都好重要,同埋佢有好多香料添加劑, 我會當呢種糧做零食, 當貓無謂口先溝d落去
Lily 睇過個sustainability 好好
但係貓糧post(即係上面個表)睇好似蛋白不足同炭水偏高

利申: 屋企兩條八婆食緊open farm幾好
我隻狗以前都食開呢隻,直到2月尾我買開果間鋪話供應商俾唔到貨,又唔肯定船期,所以我就去其他鋪頭搵,其中一間老闆同我講vigor & sage已經轉左中國廠 嚇到我即刻轉糧
但買開果間個網仲寫緊荷蘭製
見到hktvall仲係寫荷蘭
唔該晒師兄,我留意下呢隻先,搵下有無sample,因為隻衰貓好多糧都唔食

仲有佢依家係食thrive 濕罐溝lily's 老貓糧
Thrive la, 我隻貓食得幾好,又無肚屙又靚屎

本身都係食開thrive 但係話水銀超標
諗緊轉唔轉其他好
屌 食左成年hill's
汪喵有出挑嘴罐,有冇試過?
利伸:我果隻係食挑嘴罐/肉蓉罐
睇你想食咩味 佢仲有好多款
呢次消委會報告我會噉樣睇
咩牌子都好 食少啲吞拿魚/魚
因為有重金屬疑慮
同埋唔好食死一款/一個牌子
唔同牌子唔同肉類唔同產地嘅都食
分散風險比較好
買之前真係要做功課,我都上網查左好耐先買

衣家我俾下面2隻糧佢地溝黎食,so far 都食得幾好

1. Nutrience SUBZERO 貓糧 - 凍乾雞肉- 雞肉火雞海魚

2. Ziwipeak 巔峰 無穀物 脫水糧

另外,隻貓食左Ziwipeak 之後明顯D毛順滑左
我之前都係買thrive,但比較貴,所以衣家轉左fussie cat
但係Fussie Cat有 黃原膠
WTF
好彩屋企2隻無腸胃問題

咁仲有邊隻罐好?
Astkatta / Canagan 都ok, 最近睇緊D台灣罐都好似唔錯, 不過都唔平
食乾糧除咗極少數肉乾糧之外全部都太高碳水架喇
貴嘢同超級市場嘢都一9樣,方便嘅代價嚟
我自己隻貓奶過嘢,而家身邊人養貓我都會叫盡量俾到幾多濕糧就俾幾多
我隻貓都食開nutrience
又要再揀過
係啊,但好多人都唔理,等到隻貓有事先後悔
食貴少少,慳番好多醫藥費
好大學問, 腸胃無問題就食多D唔同罐, 分散下風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞