Oculus quest 2玩Steam VR討論(17) 知唔知點解香港無人玩VR? 你入黎睇就明

951 回覆
7 Like 2 Dislike
我想問下係咪冇得用virtual desktop 連電腦玩Asgard's Wrath?
一定要連usb 線玩?
我用virtual desktop 開唔到隻game
搽油
EBVR 007
KIWVR 156
3 套水卜,有玩波
MDVR 018
MDVR 027
MDVR 050
無 SM,夾硬搞泳衣夢乃睇下啱唔啱睇
SIVR 049
第三身睇住篠田優同個帶面罩着衫奇怪人搞
DECHA 007
VR點拍? VR拍攝器材好重
用airlink
唔該晒有啲耐冇追post
原來唔再用virtual drsktop
感謝 我百零度近視諗緊訂唔訂好, 都唔平
唔深近視唔加防藍光
價錢都ok既
睇下你會唔會好濛囉
我試過戴con玩 真係好好多
所以立即決定要配
我都會帶con玩的確清好多, 不過有時除左con就裸眼玩會有d濛. 打機還可以, 係睇字難睇d.

防藍光如果我著左q2個夜視mode會畫面變黃d. 都接受到.

期待你既報告
黎梗會減價到250$?
TB 人仔160,
用緊良好
過左
師兄,有無D無格架
thx for sharing, 不過淘寶不了
唔開太厚,普通鏡片。點好呢,應該冇得整? 水貨黎
無la 人為整花 美森CS好難信你
VR後遺症
郁下mouse都覺得好似pointer咁指
我既後遺症

玩完VR 覺得現實世界好靚 光影 花草樹木 天空...
諗緊買唔買,買quest 2定係HP G2,要嚟睇電腦上的1080p/4k 2D戲係咪冇分別?效果有冇100吋以上感覺?同一影片的畫質是否比mon上看的差?quest 2 得兩個鐘電一套戲都唔夠,可否邊叉邊用?
無G2,純粹睇數字
睇戲嘅話G2個FOV高d,resolution亦都高d
不過quest2可以用skybox之類嘅software無線連電腦睇,唔洗坐係部電腦隔離,你中意嘅訓係床度睇都得,淨係呢點我覺得G2點都追唔返
至於效果,個人覺得好掂,一個人霸曬成間戲院睇戲,頭幾次真係幾震撼
個屏幕亦比到你睇緊戲院大銀幕嘅感覺
電就多數捱唔到成套戲,我用黎睇戲會插住尿袋
如果你唸住主要攞黎睇戲,就最好額外配過好d嘅strap(最好係halo個款,不過用halo strap會頂住個頭枕,可能最多托到條頸咁上下),用原裝個條布睇幾個鐘戲你塊面會好辛苦
多謝詳解
啱啱喺美亞買咗了quest 2了,買個平啲嘅體驗下先, 等技術進步多一兩年再轉款
只睇戲嘅話係唔係對電腦冇咁高要求?我而家只係用1080,不過5950x推的,打算忍到4080先upgrade(如果買到嘅話),咁樣可以開盡佢解像度加90Hz嗎?收到後必買什麼app?
我希望係直接可以播放電腦桌面,直接打開 1080P到4k的影片,控制方式係用手製控制電腦開potplayer?還是電腦端要有專用app,咁會唔會有檔開唔到或者冇字幕? 抱歉這麼多問題
唔係直接連電腦桌面 直接睇
desktop streaming係有畫面壓縮
1080想開到

3.5解像度加90 hz

緊係唔得
其實係debug tools 度set左config 既話係咪會override 左oculus apps ?
所以oculus apps 點改都無分別?
我依debug tools 度set左resloution 到3664 之後係apps 點拉都好似無乜另別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞