美國億萬富豪幾乎唔使交稅 稅率低過打工仔

52 回覆
18 Like 8 Dislike

非牟利調查新聞組織ProPublica取得美國國稅局文件,指全美國最有錢25名富豪包括貝索斯、馬斯克及巴菲特等人於2014年至2018年期間增加逾4,000億美元資產,但只繳交136億美元稅金,稅率甚至低於一般打工仔,部分富豪甚至無繳交稅。

ProPublica取得國稅局稅務數據,並調查美國富翁的繳稅情況。ProPublica發現全美最有錢的25名富豪於2014至2018年間,5年內增加4,010億美元財產。他們同期卻只繳交136億美元稅款,實際稅率相當於3.44%。

ProPublica亦發現,億萬富翁及亞馬遜創辦人貝索斯(Jeff Bezos)於2007年沒有繳稅,直至2011年時,他再次沒有繳稅,甚至因子女獲得4,000美元的免稅額。而貝索斯去年的淨資產已超過2,000億美元。

貝索斯在4年期間的淨資產增長990億美元,但他繳納的實際稅率約為0.98%

巴菲特(Warren Buffett)於2014年至2018年間繳交了2,370萬美元稅款,期間收入為1.25億美元。但巴菲特同期淨資產增長了243億美元,意味著巴菲特所支付的實際稅率僅0.1%

該報道續披露,電動車生産商特斯拉(Tesla)創辦人馬斯克(Elon Musk)及《彭博社》創辦人兼億萬富豪彭博(Michael Bloomberg)同期支付的實際稅率,分別為3.27%及1.3%。

相比之下,美國家庭收入年均中位數為7萬美元,這些家庭平均繳付稅率為14%。美國前總統特朗普(Donald Trump)執政期間,亦針對收入超過52.36萬美元的單身人士減稅,稅率由39.6%減至37%。因此25名超級富豪所支付的稅率,甚至比一般美國民眾更少。

據悉,由於富豪資產增長主要來自股票、房地產、遊艇及其他投資等,目前法律未被將這些資產視為「應課稅收入」。除非他們出售資產,否則仍無須就這些資產增長而繳稅。美國國稅局於周二(8日)表示,當局正調查洩漏私人稅務文件一事,或會構成刑事犯罪。
人地公司咪交左稅囉

咁係咪想人唔上市
係咪非上市公司重估完又要交稅
咁全部股民有賺都要交啦

咪on9啦港樓升10%交50%差價
政府發達
G7落實推15%全球最低企業稅
https://lih.kg/2562912
同個人財務有咩關係
共產
資產增值都要交稅?
都未撚交易
到佢交易 自然會產生稅款架啦

不過我同意分班富豪身家
下,係講緊佢資產喎資產一升值就tax成件事好唔合理

持有的資產比如說是股票價值上升,不代表真的屬於你的錢,因為你從未將它出售過....哪裡會有收入

正如你幾年前買左層50萬既樓,宜家升值到100萬,帳面身價係多左50萬,都實際根本無影響,因為只要無賣出都earn唔到呢50萬,就算升到1000萬都唔關你事,只有賣出後先至有真正既「入息」,先需要交入息稅,呢點適用於任何美國人

成份報導有好明顯既搬龍門及誤導成份在內,仲要係IRS「機密文件」黎都可以公開到,仲要係呢個想加稅既時間點先洩漏,好似想誤導輿論、政治意圖深厚
以為係講財技同延後交稅
人哋跟足例,資產未賣何來交稅?所以稅率最低幾多無影嚮。
成份野根本就誤導既人,富豪就計埋資產普通人就唔計,咁計就當然差距好大啦
其實都係帳面數打飛機
就算big tech派息
佢地隨時都收到幾億 咁呢一part一定要交稅
但未放既股票同資產理論上都係紙上老虎
所以冇交稅其實都合理囉
QE救左幾多企業
都唔係打工仔 持有公司股票 交乜稅
誠哥一樣唔洗交稅啦
香港無股息稅依樣野 美國唔知有無
公司車
公司樓
公司食飯出單
社交費claim 公司

人工比自己10000

交$0稅
德國佬咪咁玩
收資產增值稅
你層樓今年升幾多,果part就要收稅,唔係等賣果時先計
所以冇人想樓層升
結果就係d錢去左工業而唔係樓市
咁有得收稅
都應該有番tax loss或者退稅機制既
只不過樓價一般有升冇跌
窮閪政府
香港收d錢會去左大白象工程
最好Unrealized 都交
咁推高個市政府就fat fat
一年最多三千美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞