去左美國加州七年 你問我答

291 回覆
23 Like 31 Dislike
返工定做生意
而家人喺香港會唔會好難搵到加洲嘅工(想搵data 工)?
唔會 data scientists/ analyst 非常吃香

只要你識SQL python + NoSQL 揾工冇問題
FAANG 小員工
恭喜曬 抽到可以留6年 冇green card 先走lor
點為之知python
有冇試過偷雞行雙人線
加州有無地方/城市無咁左
師姐python 玩開咩?
你頂得順班左膠?
細公司,green card policy係一個謎
加拿大個救生艇真係幾promising
如果你有post grad 可以行eb2都好啲嘅
師兄有咩好食推介!?我都係住矽谷 但日本野都冇間好食... 平時一係去鼎泰豐 一係去Koi Palace...
Amami?香港定台山人開,平靚正
要貴嘅懷石啱唔啱?Wakuriya一流
Amami san bruno? 有啊 己經成日食 Wakuriya 係咪好食? 想試好耐 但電話都長期無人聽 唔好話想book 住...
Amami而家開咗好多間,SF有,Cupertino都有
佢個Omakase $38好抵屌,有時我買夠兩份食
電話冇人聽?我一個禮拜叫三次takeout喎
加州有冇得買槍
wakuriya 喎? 我未試過打到 ... Amami 我都每一二個星期食一次 住Atheron Menlo Park 果頭 次次要係車到食 唔係返屋企就唔新鮮....
oh嗰間你12:00am留言嘛,個女人要用留言排次序,我幾次都得
同埋佢啱啱先開返堂食,早兩個禮拜下午call都有位,而家唔知
咁少
big data
其實有, 睇返投票資料就知
點都有試過 過幾架車cut 番入去
左膠我個人仲okay

藍絲移民廢佬大叔/ auntie 最難搞
如果我有綠卡
但只係揸住香港既bachelor同master
係咪都好難搵工要local讀個master洗底
其實都係近海邊嘅比較多Democrats。睇圖好似一半一半,不過內陸地區人口較少。

https://www.ppic.org/publication/californias-political-geography/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞