做左3年HR 同大家分享下見過咩痴線CV

378 回覆
171 Like 857 Dislike
大學畢業出黎做左3年hr
早兩日公司又又又又請人,收到份騎呢CV,見今日得閒蛇王就想同大家分享下呢3年到底見過d咩痴線cv

講左早兩日個份先
咩都齊,就係冇電話
咁我點約你上黎in?想我寫信定家訪?check清楚先ok??

以前收到一份最癲嘅係
空白file
一打開個pdf,空嘅,以為自己部腦有事搵同事部腦開,都係空嘅

之後排名不分先後

咩都塞哂落去CV,成份cv 30頁,原來將d cert都放哂落cv到,圖文並茂咁款

word檔版本唔相容,一開格式走哂位,轉做pdf先好難咩?

放張chok到爆炸嘅全身照係第1頁最頂,差d以為開錯file

格式太藝術,d字又直又橫砌拼圖咁,我公司又唔係d藝術相關行業,睇到眼都花埋

其實仲有d嘅,不過同上面比都唔算得d乜,所以就有機會再更新

有冇hr人又分享下見過d咩痴線cv啊???
空白CV係得張白紙定有基本資料
剩低全白
send完不停打黎問你睇左未, 幾時約見工呢
留名
試過點樣壓人價?
中學時候交唔切功課
SEND左個吉既WORD扮做左
好多要求send word file,乜要send pdf CV?如果用ms word,應該唔會走位。
每次交pdf 都要我交word format

唔寫電話你唔識reply email ?
覺唔覺hr係全間公司最無貢獻嘅部門
我公司就明價嘅
job ad寫埋咩range
試過有人寫個expected salary高我地個價5000銀
全白
乜7都冇
咁我諗Send錯機會大啲
不過咁重要嘅嘢都send錯 抵死
試過in完之後keep住每日打1次問
你公司係外資公司嘅話用全中文都有d
寫電話號碼做咩鳩 同你有親呀而家
寫個temp email比你 你要感恩喇
睇得出係send錯嘅
不過send出街前咁都唔check多次就
放上黎睇下
屌你老母
我有時見啲公司要求word format都唔太明點解要逼人俾word
我懷疑係hr 拎完改d 野賣比人
有d 19高層會叫hr收集d data整個excel表做佢揀人上黎見工
word format佢可以copt and paste打少d字掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞