岩岩搞完 BNO急證 你問我答

76 回覆
4 Like 0 Dislike
我想問有出世紙正本
97前冇申請bno
是不是一定有得申請?

一定無得申請

咁又未必唔得嘅,不過個做法係當新申請,比renew麻煩好多。

....

我想問有出世紙正本
97前冇申請bno
是不是一定有得申請?

一定無得申請

咁又未必唔得嘅,不過個做法係當新申請,比renew麻煩好多。

....

老豆、老母果本有child 果格,有寫個你名咪可以做new application 囉 好似係
我想問有出世紙正本
97前冇申請bno
是不是一定有得申請?

一定無得申請

....

老豆、老母果本有child 果格,有寫個你名咪可以做new application 囉 好似係

https://topick.hket.com/article/1383212/97前無攞BNO都可以再申請?
你零二年先有第一本

97攞過次
02第1次續

o i see, 以為你搵到計,係九七後申請添

唔好意思,興奮得濟打漏

因為有最後限期,好似97年7月3日前要搞身分證+BNO
或 果個日期前出世(要父母BNO,出世紙證明)

然後先可以申請 有錯請指正
提提大家,搞Emergency passport一定要 網上 make appointment (預約)

我book 10:00 am, 9點40去到 都幫你搞(無人添 唔使好似特區狗咁爭籌)

另外,一定要 10年 內 (好重要)

鬼婆都咁講, 佢識講 廣東話

我原本以為 填好曬form (有成5pages) 可能要countersign, 或者要填埋 第3頁 (further information)

點知交份表比佢,佢抆淨 第一張 (pg 1&2), 話有依兩板就夠,出示到機票,唔使出示酒店, further information, first application, countersign 等等

琴晚嚇到我無訓過 仲打定輸數
bno 唔知擺左去邊。 有冇得續

睇doc 啦屌

記錯係BNO post

我想問有出世紙正本
97前冇申請bno
是不是一定有得申請?

一定無得申請

....

咁就唔係冇申請啦
有撚用咩BNO

on 9
支那領事唔救你 , 但英國領事會救你

最新 case 係 熊本大地震中 BNO holder 獲英國領事幫助, 而支那 唔so 人
過期 特區護照
身份證
相(1張)
過期BNO

佢會拎黎印,所以要帶過去

佢會要求填多張form (住址 電話 名 國籍 , 好簡單)

流程:

正義道 (justice road) -> entrance -> G/F 地下安檢, 放低 任何電子產品 (notebook, 手機, apple watch) -> 升降機上 3/F -> 右邊登記處 -> 拎 過期BNO 比佢check左先 (around 3mins) -> 未過10年 database check到 -> 身份證 -> 特區護照 -> 遞 page 1&2 既 emergency passport form , 印埋 page 3~5會抆走你 -> 叫你填多一張 簡單form (無得download), 填住址 電話 名 國藉 -> 佢會係咁印documents 然後比返正本你 -> 之後同你講幾時攞得返 & 比錢 (visa/master/cash) -> 等簽發日期 唔使appointment返去攞

ETD form:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/592592/ETD_Application_Form.pdf

提示: 鬼婆唔係好醒,佢岩岩比左個 假期既日子我攞BNO ETD,但領事館係唔會開

然後比完錢同佢講 原本30號攞,改29號得唔得?因為30號係紅日

佢就O左嘴: 哦,係喎 好啊,咁你29號黎攞

希望依次成功 幫到各位大頭蝦
申請完都冇撚用,只不過多本野傍下身冇壞

好似d藍絲講 都係果句,除非你係其他國家公民,如果你係中國以外,BNO >>特區護照,有領事幫助

話冇用嘅人唔該註銷咗佢,唔好得把口
9過期10年係咪無得續
9過期10年係咪無得續

過咗幾廿年都有得續
正 搵日放假搞
9過期10年係咪無得續

renew (續) 就一定有,BNO身份跟一世,只要肯填form 交過期passport 跟程序 寄英國果邊就會續得返

但emergency travel document (ETD) 要七日內出比你,就未必有
除非佢仲有留database. 但機會 微乎其微
最好check date count
https://www.timeanddate.com/date/duration.html

注意:過期10年續 要countersign (鬼婆咁講), 佢都叫我盡快renew 唔係就要再填過啲野
我想問有出世紙正本
97前冇申請bno
是不是一定有得申請?

一定無得申請

....

https://topick.hket.com/article/1383212/97前無攞BNO都可以再申請?

唔該唔好貼依類文誤導人
有咩嘢過 BNO 薪火 post 睇 doc
有撚用咩BNO

Costa rica可以留90日vs 特區護照30日
樓主應該post返去BNO post度
宜家乜都冇quote你又只是做緊急護照
實大把人問你唔熟果part
各位請去返BNO薪火post
樓主應該post返去BNO post度
宜家乜都冇quote你又只是做緊急護照
實大把人問你唔熟果part

我都推返薪火post.

咁講,我之前一直search 啲類似我個case既post, 係完全無
而搵出黎既薪火post係 "唔係咁related既comment, 結果用左好多時間搵"

特意開個post就係想 其他人 一搵就搵得返

anyway, 有咩問題入返薪火post
i love british
本野好靚但可惜要還返俾佢
有撚用咩BNO

BC>BNO>特區護照

呢個世界得呢三樣野?
有撚用咩BNO

做中國人啦你

拎住本BNO 慢慢J啦
有撚用咩BNO

on 9

最新 case 係 熊本大地震中 BNO holder 獲英國領事幫助, 而支那 唔so 人

點解成日都講到只係可以支那/英國之間揀?呢個世界唔只呢兩個國家架大佬。
有撚用咩BNO

on 9

點解成日都講到只係可以支那/英國之間揀?呢個世界唔只呢兩個國家架大佬。

如果得bno同埋特衰,唔搵支那/英國唔通搵美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞