[guitar]有冇人知依個係咩chord?

25 回覆
0 Like 0 Dislike
Z#m
點解有E同E flat
Bmaj7

應該叫D#
好似你最正確, 利申:唔識
個chord 超好聽
Bmaj7
其實就係 Bmaj7 不過組成音可以自己自由組合。
不過一般唔會有兩個3度音係個chord。
B F# A# D# F#
有咩問題?
辨識一個Chord唔係要睇3度個粒音咩?
呢個都係bmajor 7 omit5 我畫多左個bar。
音色比較 bright
[url]
[/url]
毛利
唔一定 好似power chord
編曲要特登拿走都ok,呢啲野係flexible。
出來效果ok,啲人就會分析總結成樂理。

至於點解會得一粒3係大規矩,聲響問題。
你可以自己彈 c e g d e g 同 c g d e g 分辨下,睇下自己中意邊隻。
唔明
但最低音條E線都彈埋wor
咁Bmaj7/E囉
攞幾個音出嚟去研究個chord叫咩名,等於有個「生」字你問人點讀。
答「生意」的「生」音沒錯,
答「生氣」的「生」都沒錯。
因為一個字嘅意思好多時唔完整,要配合另一個合適嘅字,才能發揮佢意思。
例如說B maj7/E … 咩事?咩調係咩情況先會用個E音去做base下面彈B maj7? 我有自己想法,但係唔係寫這個chord嘅人嘅想法? 唔知,因為就咁一個chord根本難談意義。
學chord progression 係咪boring 好個人,但隨機去學或彈一些chord,要成功令到它們有音樂性,就太講運氣了…….
interesting
連登仔好執著
Bmaj7 bass E滿意未

轉頭又有人拗可能係drop D tunning
就咁計咪 Bmja7/E

夾硬用E 計可以係 E maj#11

睇落好似有啲Lydian feel既chord咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞