日本正式宣布台灣為「國家」

93 回覆
859 Like 8 Dislike

日本首相菅義偉在今天舉行的朝野政黨黨魁討論會中,直接稱台灣為「國家」而非地區。

今天在國會中舉行的朝野黨魁會議已是相隔2年來首次辦理,也是菅義偉去年接任首相後第一次參加,菅義偉代表執政的自民黨與在野四黨黨魁進行一對一的辯論。

菅義偉在會中談至武漢肺炎(新型冠狀病毒病,COVID-19)的國外防疫策略事例時,提及澳洲、紐西蘭和台灣時,菅義偉表示「這3國採行了對私權較強的限制措施」。由於台灣和日本沒有邦交,日本政府以往在「一國中國」的原則下,官方一般以「地區」稱呼台灣為而非「國家」。

Source : https://www.google.com/amp/s/news.ltn.com.tw/amp/news/world/breakingnews/3564126
胡錫進一陣又會發文:日本既四國 都唔代表係國!全世界又炒車啦!

降落台灣軍機根本唔係屬於美國空軍 全世界又炒車
https://lih.kg/2568244
香港人鄉下
呢張圖真係好有潛力
宣布就講唔上啦,撚支就係真
日本表態
美國唔知會唔會跟
條底線點調整
點睇都係日本睇美國佬頭啦下話
早幾日美軍機降落 而家日本直接叫國家
睇來唔似巧合 台灣終於等到呢日
美國軍機落地果單野已證明班狼係無牙
日本依家直頭係美國係日本嘅分身啦

得班支那人仲覺得日本會軍國主義復辟

依家美國佬都安心俾亞洲日本仔睇咁

更何況人哋日本軍國主義復辟都係多得支那啦
點睇都係日本睇美國佬頭啦下話
早幾日美軍機降落 而家日本直接叫國家
睇來唔似巧合 台灣終於等到呢日
日本依家直頭係美國係亞洲嘅分身啦

得班支那人仲覺得日本會軍國主義復辟

依家美國佬都安心俾亞洲日本仔睇咁

更何況人哋日本軍國主義復辟都係多得支那啦
英國先係
仆街小日本
永遠唔去日本,唔食拉麵,要抵制日本城
美國承認其他國家之前
都係中意叫d附庸行先
好似冰島首先承認波羅的海三國獨立
日版原神保底機制失效去割日本韭菜
人地講骨氣渣, 關佢9事.
你係咪想講美國係亞洲嘅分身
日本好波
趁支那搞緊南京大革命黎料
中國只是日本嘅一個地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞