有冇人射波拎假紙射到醫生唔交戲?

383 回覆
7691 Like 35 Dislike

+1
真係唔舒服嗰啲自己又醫唔掂
就會寫封轉介信叫人去睇急症
前排真病冇寫假紙 喉嚨痛有痰已經睇咗兩次
第三次睇淨係問有冇好啲 就開藥叫我出去

:唔洗睇喉嚨咩?
:其實睇喉嚨都睇唔到啲咩,你想睇就幫你睇

之前份工有bupa醫療卡 一個月緊有幾次肚屙
馬鞍山有冇呢類名醫
入去5分鍾都唔洗就出返黎 收bupa卡個d醫生

我: 醫生 我有d唔舒服

醫生: 邊到唔舒服 睇下

我 : 喉嚨

醫生 : 照2野 係wo 有d紅呀 熱氣呀你 開d藥啦 今日洗唔洗病假紙呀

我 : 要

係 但因為一次開4日病假會變左連續性病假 公司by law要俾4/5 paid

唔知醫生會個邊有無record記低 所以好多都開3日算數

其實病假拎講拎 公司係要俾你放 但可以無錢都得 只係大部份公司都包一個月一日有pay既sick leave俾你姐
佢都要dum下波鐘
大埔有個中醫師
入去10秒:頭暈吖抖番一日無事啦
好似$50定$80
最後成級請假都係搵佢
有次個miss問 點解個個都係睇佢既
全班係度鳩噏話 佢幾好架
但都幾年前啦
真病唔係應該搵過個咩
醫生心諗 最中意睇你呢種(病人)
試過真病,醫生唔交戲
元朗王姓醫生

醫生,我好唔舒服,頭痛又頭暈,忽冷忽熱

哦,感冒啫,兩日假夠唔夠?

係,我今日返唔到工

得㗎啦!

全程望都無望過我
之後我即刻睇第二間,做埋快速檢測,原來我甲型流感,DKLM
屌你 樣樣都有d 一陣佢即刻捉你入醫院訓返一頭半個月慢慢同你玩
洗乜睇?
傷風感冒 其實無藥醫好你

目前沒有任何合成藥物或草藥被證實可以縮短普通感冒的持續時間[57]。治療只限於緩解徵狀[10]。常用的應對方法包括多休息、多喝水、並用溫鹽水漱口[31]。雖然大部分患者聲稱從治療中獲得改善,但大多歸因於安慰劑的效果[58]。

幫助緩解普通感冒徵狀的治療方法包括一般的止痛藥和退熱藥,例如布洛芬[59]和對乙酰氨基酚[60]。研究顯示咳嗽藥並沒有比普通的止痛藥來的有效[61],也不推薦兒童服用缺乏療效證明的藥物,因為這些藥物可能對孩童造成潛在的危害[62][63]。在2009年,加拿大限制六歲以及六歲以下兒童服用非處方藥的咳嗽藥與感冒藥,即是擔心缺乏療效證明的藥物對孩童造成的危害[62]。除此之外,某些國家為了防止濫用非處方藥右美沙芬[d]而立法禁止販售此種藥物[64]。
Miss自己都係打工 心照啦
以前睇開一個
第一次佢拎個聽診器是但掃兩掃就開左一日比我
之後再入去 岩岩行到埋張凳到想坐低 野都未講到
"一日 得啦 出去等藥啦"
最正係真係剩係開左粒胃藥比我 收廿蚊
(試過有d 仆街會特登開抗生素然後話醫療卡唔包呃鳩你兩舊水)
唔好意思想借個位

2019年6月至2021年6月Timeline 電子版下載:
https://bit.ly/3gjbE6r

[突發多圖] 6月9有班人…
https://lih.kg/2567676
頭痛、頭暈、作嘔、肚屙,都係要休息嘅。

其他比較難演繹

呢個時勢千祈唔好發燒
香港 典型廢老勁怕死
五年前已經50$,無加過價
每次用公司張醫療卡射波時,大集團嗰啲醫生會借啲E開貴葯俾我,我一律拒絕。有啲膽心佢地會報仇,下次唔批醫生紙俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞