歷史性一刻!美軍C-17飛掠台北101 30秒靈活升空超震撼

305 回覆
577 Like 3 Dislike
型撚到癲
學者范世平提出個人看法,並列出3個「不需要」,直言這是場「政治秀」,「這也是告訴解放軍,切莫錯估情勢的玩火自焚,勿謂言之不預。」

范世平在臉書發文指出,美國不需要派這麼大的飛機。「美國C-17戰略戰術運輸機降落松山機場,這麼一大架可載重72公噸的龐然大物,怎麼只載了三位參議員與隨員?畫面看起來頗不協調。」

第二,美國參議員不需要跑台灣一趟。他說,要贈送台灣疫苗,三位議員在首爾宣布即可,「跑這一趟不但浪費時間,來回油錢所費不貲,更遑論台灣疫情嚴重,何必冒此風險?」

第三,不需要選在松山機場起降。他認為,C-17如此龐大,雖擅長短場起降,但降落松機時快接近跑道盡頭,為何不選在跑道更長的桃園機場?何況松機就在市區,而北市疫情嚴峻,桃機在郊區且空曠。

范世平直言,由此可見這完全是一場「政治秀」。這是C-17首次來台,而且各種美軍塗裝都沒遮掩,大剌剌的飛來,讓臺灣人拍個夠,看個夠,還能與101大樓合體,桃機沒此能耐。
嘩真係好巨型,用嚟住人得唔得
第三點
C-17 降落用1000米多d就可以停低,你話人跑道唔夠長

去松山機場係因為個到有松山指揮部可以見面
佢最後一點講中晒,成班台灣人睇tracking見到隻機飛緊黎即刻衝晒去機場夾道歡迎,唔衝機場都衝上山

軍機有心要遮呢啲平民都睇到既訊號根本一定遮到
由頭到尾都係有心黎撚共產黨狗
佢第一日諗住用c-17就已經唔洗再扮d咩
但係啲腦殘係都要話C-17係以商用機身份來台

我未見過有商用機可以全程由降落滑行到飛走埋都完全唔使地勤支援,最多都係幫你放嚿野頂下個機轆咁大把
痴痴地,講到平時d輪椅人平時搭唔到民航機咁
佢用行政專機大可能係客運大樓落機,依家用軍機直接停機坪落意義味濃,我就唔信佢地美國飛南韓都搭c-17
美國飛韓國坐C-17唔chok死都嘈死三位尊貴參議員

佢地肯定係兩個鐘,來回比盡都係三,四個鐘先同你坐下
完全無blocked users
人命平d定係設計同生產條安全既升降梯平d?

設計費貴過人命, 不了
民用物資運輸點解要熄beacon
打啦你老母
而家美國係研究緊由美國本土1小時內,經太空軌道全球投射兵力到地球上每個角落。好似UC高達戰爭咁。

太空冇領空可以claim,亦冇條約限制軍事活動,科技同技術去到呢個水平就可以點玩都得。

美國同全球其他國家的科技水平,根本係兩個次元(接近planetary level對regional level military powers差太遠),真係講常規戰邊個會係美國對手。Trump建立太空軍係有先見之明。

中共唯一要驚佢的,只限心理戰範圍:統一戰線,滲透,分化,認知作戰同資訊戰。簡單來講就係明玩唔贏,就會不停咁玩陰謀詭計。

好堅
又真係唔見晒咁滯
係出面推緊193,好似如獲至寶咁
近啲總統府嘛
未有桃園果陣本身松山連747都落得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞