浴室牆空鼓

14 回覆
1 Like 0 Dislike
浴室鋪完磚,發覺企缸牆身接駁位有空鼓。想問會唔會有問題?唔該晒🙏🏻

不外乎係會剝落同滲水
行一轉公屋邨 6成都係咁,唔會有大事,師傅手勢差
有機會入面係水喉吾係英泥, 只要空鼓吾多過三份二就冇問題
唔多過三分二係指一塊磚去計?
如果後面係水喉有空鼓係正常嗎?
因為剛剛發現企缸另一邊磚既接駁位都係咁。
師傅話手藝無可能百分百,話咁樣問題不大😰
唔多過30%空鼓無問題
cfu無講錯
% 斷一塊塊瓦計
後面走水喉都未必會空
開完喉坑之後會炆返英泥沙 再噠膠沙痴瓦
睇cfu手工 但都係個句 一塊瓦唔過30% 空就ok
但是空鼓位置會唔會長期養水,熱脹冷縮,細菌侵蝕而令空鼓面積越黎越大?
好大問題喔 敲落去有聲既 Cls ...拆晒佢重砌啦!

要成間拆過再做呀 你打一件瓦會震鬆隔離瓦仔

仲會整穿防水, 好大機會成間拆過再油防水重做啦
明白。唔該晒師兄。
易有裂紋
全屋每個步驟都最好俾片搵詹濟南驗吓先到下一個步驟,唔通做好晒先再拆番落嚟咩
唔好裝啲鐵架個啲就ok

空鼓危險在 有人會裝 層架吊櫃的話 個牆身唔食力,成個櫃/架跌落黎,打中人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞