[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (38)

1001 回覆
17 Like 12 Dislike
B
A
其實都無弱化 只係講返難學姐
如果之前冇同大媽學點穴搞清楚穴位係邊
依家就仆街了
話說
樓豬有冇諗埋點係剩返果四脈神劍入面
兜返同性戀冇北冥又咁後生
點樣可以夠內功將六脈當無限子彈機關槍咁用
本身設定上有交代 佢個身份 同埋佢點解會識六脈
a
佢身世仲未完㗎?
之前天龍寺塔頂開箱已經幫佢疊咗層buff
話佢係段譽叫雞生個女唔見得光
教咗佢自己嘅護身武功之後
塞佢去天龍寺眼不見為淨
咁段譽識嘅武功得三種
北冥凌波前面都明確展示咗佢唔識咁即係得返六脈
以上唔止解決唔到佢邊度bug返嚟成身足夠六脈鳩射嘅內力
仲多咗個幾歲就練到六脈仲誇張嘅情況
個buff要再疊嘅話咁要講老母啦喎
唔好為咗疊buff玩到好似新妹魔王個男主咁有兩個老母生就得
A
貼返原文
post1 #706

「段...段悔?你不是說自己父母雙亡,自小在廟中長大嗎?」我問。
「我的身世,我也不清楚,只知道我被送來天龍寺時已經是一個人了。」悔兒答。
「那麼你的功力...?」我再問。
「我的功力是自小三昧大師,明空叔叔跟明緣叔叔他們教的,聽他們所說其實我的資質平庸,只能教我一些簡單的內功,我一直練習了十年有多了。後來有位段伯伯帶我到七層,說不能讓身上的絕學失傳,便教了我這門功夫。」悔兒說。

「悔兒那你到底懂多少武功…?」我對悔兒身上的武功有點好奇,便繼續問下去。
「三昧大師他們教了我的是一種叫枯禪的打坐法,每日打坐休息練氣,而再配上明空跟明緣叔叔則教了一種名為導引法的呼吸吐納術,指的是以內功調整呼吸,每天不間斷的練習,亦將此練習法融入日常,便可慢慢提升內力。」悔兒說。
「那麼這兩種修練法,你練了多久?」我再問。

悔兒數了一數,說道「差不多二十年吧。」

她把手中的書交給我,再說道「這是把我帶到這第七層來的伯伯交給我的。他說有朝一天可以將這書交給一個具俠義心腸的義士,聽姐姐...呀...沒事,總言之你就把這書拿去吧。」
———————————————

post35 #355

我直接拿起了那本書和紙條來看看,而那本書只是一本日記,裡面寫著的是一個老人的晚年生活,裡面寫著他老來得女,但基於自己的身份,他只是以一個普通親人的身份去照顧這女兒…
而在自己臨終數年,他將這個女兒送到天龍寺,親自教了她自己的護身武功,然後拜託天龍寺的僧人照顧自己的女兒了。

我本來仍在想這到底是在說誰,但當我看到後面的紙條後,上面的這幾個字便解答了我的疑慮了…
「致女兒段悔」

依家睇返兩邊講法有少少矛盾
同埋post1兩篇更新前後唔過十二個回覆
同性戀個功力量由1x年浮動到去2x年
刑契弟:我明明先係段氏嚟一代天賦最高仲有個綽號叫無雙
點解件私生女hea下hea下就無限子彈而我射幾發就頂唔順
A
其實你都中得7788

四奇幾時出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞