想殺撚咗我隻哈士奇

705 回覆
5214 Like 71 Dislike
叫哈士奇=五毛
連登仔用支牛咁係咩?屌你老母雙重標準你就真係五毛pr狗啦
咪撚同我講抗爭咁耐以黎你地冇幫襯過藍店
全部都係五毛狗
無知
代客殺狗
可以拎去匯豐驗鈔
雪橇有唔同種類,樓主果隻叫哈士奇
仲有阿拉斯加同西摩
真係有鍾意狗會分清佢哋嘅品種同名
一個咁普通嘅post就咁就俾人騎劫咗
養得哈士奇就預咗佢有破壞無建設
係香港雪橇呢個名一直都係俾siberian husky(+唔係太多人識分既alaskan malamute)騎劫左,即係如果你叫十個路人畫雪橇狗,十個都會畫隻husky俾你。
而且日常根本冇乜機會講「哈士奇」,身邊個個都係就咁叫husky,就好似你同fd講野多數會講「食lunch」而唔係「食午餐」
連登又唔係咩formal情況,用「哈士奇」未必係支那人既,但係好怪囉
利申husky狗主
on9 不如你自己上Google睇下雪橇怕唔怕熱
https://blog.xuite.net/laijocelyn/hkblog/130452921
人地台灣養都可以train到唔怕熱喎
個樣好撚得戚
好似台灣都叫哈士奇
很多人誤解在香港不適合飼養西伯利亞雪橇犬,其實牠的外層披毛可以抵擋紫外線,底層披毛會分泌一層隔熱的油脂,所以遇上酷熱的天氣也不用太擔心。
http://mypet.popart.hk/newweb/%e8%a5%bf%e4%bc%af%e5%88%a9%e4%ba%9e%e9%9b%aa%e6%a9%87%e7%8a%ac/2/
呢d page講既野又係流?
狗狗都識反抗資本主義!
支那人不意外
帶埋隻衰狗去換錢!
香港會有人叫西摩狗做雪橇咩
你死啦
呢度大把人比 台灣/支那 叫法薰陶到覺得叫哈士奇好撚正常
同佢地講 香港叫開雪橇/Husky又唔撚面對現實
咩係二哈?
唔係叫開西伯利亞雪橇 阿拉斯加雪橇 同西摩架咩
我就真係未聽過有人叫哈士奇
呢個post竟然都可以有罵戰真係犀鳩利
人地點叫其實關你柒事 一撚定支那化?
我住過台灣 依家有時都改唔到口叫電話做手機
係咪咁樣又要俾你屌獲?
香港既英文程度講husky根本係人都明 仲易發音過「哈士奇」好多
係嗰d英文差既地方先樣樣都要用中文音譯名 然後香港有班人自甘墮落跟人地叫法
呢個都係我嘅理解
大隻長毛咪 亞拉斯加
樓主果隻咪 西伯利亞
淨色長毛毛咪 西摩
換狗狗幣
死支那仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞