[PC]整咗隻2D Platformer嘅彈幕game

58 回覆
40 Like 2 Dislike
用咗年零時間跌跌撞撞、整完又del嘅狀態終於整咗呢隻game(Pazing By - 擦魂而過)嘅demo版

有興趣可以喺steam download嚟玩&加wishlist
Steam: https://store.steampowered.com/app/1597820/Pazing_By/
Facebook: https://www.facebook.com/PazingBy-%E6%93%A6%E9%AD%82%E8%80%8C%E9%81%8E-110621491216612/

希望各位玩完俾comment & 加wishlist支持吓

遊戲玩法:
作為一款2D平台(2D platformer)嘅彈幕game,玩家係無任何攻擊嘅武器可以打人。
"攻擊"敵人嘅方法只可以靠 擦過敵人嘅子彈 / 企係敵人隔離 先可以對敵人做成傷害。

特色在於唔洗攻擊都可以打走敵人
係咪不死身?
擦彈定開罩吸彈?
我睇上面d圖明明比人射到應一應
因為主角判定點好細(心臟),所以好似上圖咁樣都打唔中.
只要你識避,就好難打得中
支持本土 推
咁心臟可能要標得明顯d
其實玩嗰陣就會見到有嗰鬼魂喺心臟位,
就用嚟睇嗰判定點
會唔會考慮比人set淨係show判定位
見到子彈穿過人個頭又冇事
會減少代入感
呢個就唔會了,如果淨show判定位得個靈魂都幾...奇怪
好多彈幕game都會出判定點,但唔會令個身體/飛機消失
留名支持
thx
幾好玩,推
我明個判定點 但係成條彈穿過個頭都唔死 有D奇怪
呢樣明但起碼對玩家有益處,所以算得上好掛

有啲彈掂到個頭就消失咗
應該點理解?
無消失到啊
只係擦彈嗰刻d彈會變得深色,證明你擦過粒彈
幾有趣
哦,咁點解會諗住dim咗會傷害玩家嘅object?
因為過一陣粒彈會變返原來既顏色,
暗示玩家可以再擦過呢粒彈
如果係直線/好慢既彈,咁就可以不停咁擦嗰粒彈
個人覺得做傷害判定嘅嘢dim咗佢有啲奇怪

同埋點解再上面張gif嘅彈要做ground detection 消失?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞