鄭中基寫信屌柒港大教授林大慶

320 回覆
5181 Like 18 Dislike
打同唔打都係我自由 打左有機會會死 唔打未必會死 點解我要走去打? 我條命生定死 我都唔可以選擇?

你講到疫情爆發我有責任咁?
你鼓吹人地打疫苗 人地死撚左 你有無責任呀?

我屌多次你老母 我條命黎嫁 你講撚到打撚左疫苗可以救世界咁 岸鳩
你講到咁 叫啲疫苗撚點覆你呀 你打針可能佢有錢收呢
支那放病毒去全世界 然後置身事外咁 好似唔關自己事咁
唔去屌支那放病毒? 武漢肺炎呀
我覺得佢講既係唔打針的人又唔睇數據
只係聽埋d "冇根據"既野唔打, 完全唔科學

係科學角度睇, 以二百幾萬劑打左然後死左的人, 的確同冇打的死亡率冇分別, 姐係某程度已經反映左打左針唔會比冇打針的風險高左

但問題係, 新聞, 媒體日日都報"不良"事件同死亡的人, 媒體係呢到好落力去日日數令到好多唔睇數據的人會覺得好似好危險日日有人死
但媒體又唔會日日報副作用的人平均幾耐出得院, 有幾多人真係打完出大事到一段長時間...

因為對政府的不信任, 加上媒體日日講不良事件, 會搞到好多人唔敢去打, 那怕數字上的風險極低
所以先日日有人話"死左"點算呢類話, 真係考慮風險既話, 其實中肺炎死的風險係高好好好多, 呢個反而冇咩報出黎
遲早會好似台灣咁, 冇事時冇人打針, 有事時就搶針打
有針時唔打, 話遲下冇針就開點解冇針
已經有實例反映打完有機會會癱、會死、會中武肺
明明老年人/長期病患係唔打得(支那人自己都知),佢就係咁推出嚟,叫班老嘢打

政府一向做事又係鍾意大話遮大話,做事鬼祟遮掩,俾人踢爆講大話就求其鳩噏,然後冇問責制下就完事

再重複做返同樣嘅事,講唔埋欄就搵三萬隻狗同市民武力講數

港共搞到自己誠信破產冇人信,咁憑咩要市民再信任佢?
你的戴口罩冇副作用都係建基於罩左口罩等於安全, 但如果你比屋企人感染到肺炎的副作用又負唔負責到, 或者自己中左惹比家人又點算
口罩當然有口罩的用途, 但都有好多局限, 起碼一日入面總會有好多時候真係冇戴口罩而又有風險
長遠睇都係要有批人打左先建立到個群體免疫, 日日都睇定先既就遲早好似台灣咁, 爆兩星期死左可能一百人, 咁又點算呢
一波大的爆發中左幾千人就死左一百人, 而打針打左百幾萬人都係死3X人, 仲要好大批人真係未必關事 (除非你好堅持所有都關打針事, 都係死少好多)
所以香港好大的問題真係唔信政府, 佢做咩都做唔到
做咩都死

但唔信政府數字的人其實可以睇下外國都好好好多人打左BNT
唔好因為香港政府ON9 但自己又唔願意理性去睇件事
睇好多媒體日日報不良事件, 同時自己真係花少少時間去睇埋外國資料

咁先再決定打定唔打
好多香港人口中的問題, 其實歐美打左40-50% 都係唔care
假期唔係香港政府, 可能呢類問題都唔係問題

dklm打疫苗都要道德勒索
根本打唔打疫苗有好多個人考慮因素
唔一定關政見事
我識唔少藍絲無打 因為擔心副作用
都識黃絲打咗 因為家有小朋友同埋驚遲啲無復必泰打
最shame 的一定係個政府, 點解會搞到講咩做咩都冇人信
所有野都變晒陰謀

但同時, 港大教授都只係一個好離地的人
全世界都係靠打針夠人數先可以正常生活
假如香港唔係香港, 假如香港冇發生之前幾年的事, 假如個不信任冇咁誇張既話, 打針的人唔會多咁多問題

總係有人會覺得冇事的時候洗咩打針, 到有時的時候就會怪其他野
要長遠處理呢個問題, 唔再有事封城WFH, 就只可以谷打針, 起碼一個正常政府為左長遠發展黎講一定會咁做同一定要咁做, 宜家衰在香港人根本唔願意配合佢的發展, 呢個係佢最大的問題
理性分析
1) 香港武肺感染 死亡率低 點解我要係身體打d野入去搏
2) 打完同支那通關 不了
我只係希望考慮的因素係建基於事實同數據
而唔係某種"覺得"好似"
如果睇到某種病真係會高風險左既唔打真係好正常
但如果實際全世界BNT數據都睇唔到個風險高左但因為聽朋友講XXXX 而唔打既就好可惜
事實上任何政府冇認受性
你推咩都冇效率

好似有條友日日毒打你
佢忽然請你食野 你都驚啦
仆街打針PR又入黎 咁撚樣仲打
https://lihkg.com/thread/2556321/page/1
至少我係睇咗資料之後決定唔打
但對新疫苗有疑慮都係合理原因
唔同意「數據睇唔到風險高」就代表無問題應該要打
weeeeee
講得好岩 講真聽到都想用粗口問候佢 九唔答八同個垃圾政府一撚樣
3) 打完都冇得去旅行

睇隻畜牲帶全無功效既林鄭底褲口罩,就知牠個公共衛生學位係呃返嚟架啦

港大邊個學生上牠堂真係自求多福
暴龍哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞