TQQQ真係唔可以長揸?

39 回覆
8 Like 4 Dislike
信美國科技繼續領先全球咪長渣
但點都好,唔好all in,揸返啲現金
我查tqqq係2010年3月發行
你講緊咩
是咪假設tqqq2000年開始發行
你計出嚟條數係點
可摸耳睇下
5%
arkk係中概etf
有巴打計埋數
你唔係1000倍以上個位入
依家係賺緊

四之一、Nasdaq 100

用 Nasdaq 100 嚟計,如果由 1985年10月1日開始買1蚊 TQQQ,今日係變咗1077蚊。冇錯2000年係輸到仆街,冇錯如果你2000年高位買落係會蝕緊錢,但係佢係升咗 6000 倍先仆街,到今日仲贏緊1000倍。

再欣賞下如果由2000年2月1號揸到2003年1月1號會點樣仆街冚家剷法,係輸咗99.8%嘅

用 Nasdaq 100 嚟計,如果由 1985年10月1日開始買1蚊 QLD,今日係變咗1298蚊,到而家就算 2000 年高位買都已經贏返條數,賺得仲多過 TQQQ。

如果同一日 All in QQQ,揸足 37 年,個回報係大概123倍,長揸輸咗10倍俾 Leveraged ETF。
咪你囉
大佬
個市係橫行 渣TQQQ會蝕到仆街 ,但如果係上升軌當然係可以長揸
密集波幅入面耗損曬
TQQQ神教 唯一出路
依個post解釋咗其他人點解覺得唔可以長揸。我自己清楚風險、控制注碼之後決定長揸。

Leveraged ETF 討論區
https://lih.kg/aNOivRU
3x leverage風險係損耗 遲早上返去 個股風險係永不翻身 要買咩好明顯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞