大家點決定邊幅牆擺電視?

85 回覆
1 Like 8 Dislike
其實依家好多新樓都係空心牆,未必鑽到窿,又或者要鑽好多個窿先承拕到個電視,我唔係話幅牆會冧,係個電視會跌落黎。
之前裝修師傅都叫我唔好掛牆,之後豐澤師傅上黎都話之前有d新屋苑個電視唔夠力跌左落黎
咩叫空心牆
我講得唔好,應該係話個電視會跌
Gypsum block wall
係咪指輕磚
好似係石膏板,之前裝個層架都要上8粒螺絲。
石膏板會用黎做間牆嫁咩,多數見到用黎封天花

我睇錯左哈哈
香港寸金尺土,住宅單位「奇則」遍地,例如基於法規限制及利潤考慮,不少面積僅200呎、300呎的細單位均設有20餘呎的露台及16呎工作平台,影響單位實用性之餘,後者更曾經被揶揄為「懸棺露台」,意指該平台只能容得下一人,加上長條型設計,形同棺材,而一個個工作平台掛室樓宇外則狀似少數民族的「懸棺」。如今規例有所放寬,發展商可以在滿足一定條件下將冷氣機平台、工作平台及露台合併,相信日後出現蚊型「懸棺」工作平台的頻率將會有所減少。

https://news.591.com.hk/detail/50290?aid=385
買部高清投影機 兩邊都可以試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞