有冇巴打知道Mariah Carey 係幾時開始唱唔到歌

28 回覆
1 Like 4 Dislike
睇佢啲 live 一係癲到仆街一係就係已經爛聲,其實佢係咩時間開始爛聲
附上一條跪喺到聽既live

https://www.youtube.com/watch?v=h4abd6m71hk
97年上Oprah唱hero第一次失準
之後把聲差唔多每兩三年/一個era變一次
99至00年rainbow era爛哂咁濟
03至05年回春 15年後退化得好嚴重
見佢1x 年既live 高音上唔到咁濟
佢因咩事爛聲?
係咪因為唱得太多
全盛時期太撚癲冇人可以媲美
睇番佢依家都唔係唱唔到歌
係應該唱唔到難歌only?
降晒key,避晒高音位
始終MC 年紀大、聲帶有nodule,又唱咗30年冇停過,仲有唔好唔記得佢啲歌唔係d pop star 口水歌,好多技巧要求同whistle。而且佢嘅diva 人生,曾經離婚、酗酒、暴肥,人生起伏都對把聲有影響。

其實佢都50歲人,好心d人就咪成日批評佢爛聲。MC嘅事業成就同音樂才華已經令佢上曬神台,Beyoncé, Ariana, Rihanna 都視MC為偶像/啟蒙。有留意MC近年嘅concerts/award performances就知其實佢並唔係大家口中講到爛聲咁嚴重,whistle 上到、belt 到、感情演繹都好足。要怪就怪佢巔峰嗰陣真係前無古人後無來者,所以隨着年紀而自然衰退就會有好大嘅對比。但係其實你將佢拍埋去依家好多流行嘅歌手其實MC一啲都唔差。
除左vision of love係會100% live
其他高音位都係接得就接 以前嘅歌太難
把聲handle唔到 轉音靈活性差左好多
MC之前話喺疫情期間把聲可以休息吓,而嚟緊會出新碟,我哋咪期待下佢休養完之後會以點樣嘅狀態復出囉。
巴打想問吓佢有冇隆胸整容,佢90年代好pure好靚但之後好似有整容?
胸我唔知啦,可能真係發福+生仔+黑白混血呢佢呢個身形,其實咁大波都合比例嘅,鬼婆呀嘛

我唔覺佢有整喎,五官輪廓同以前唔大分別,可能經歷咗butterfly era,成日露肉咪冇咗以前種pure氣質囉,仲成個shady 格出晒嚟添
佢90年代瘦+ 白嗰陣真係靚到仆街
Skinny legend
Daydream 嗰期成個公主咁
依家成個人都充滿喜感
依家個人成日show呢樣show個樣 好賣弄 感覺好左膠
應該係打得太多botox,唔係整容
成日show 胸
但佢點解會黑咗雖然佢有非洲基因,但佢90年代都好白滑
荷里活明星一半有fake tan啦,而家唔洗曬燈,噴下spray都可以
由其佢老咗,太白會仲顯老,tan tan地感覺健康D
其實都係休息唔夠搞到把聲時好時壞
mimi講過好多次訓教對於唱歌有好大影響
聽下咁多年嘅GMA live就知有幾大影響

加上97至01年冇停過 butterfly #1s rainbow glitter 4個era直落 remix仲要親自錄音
mimi一停工休息 01年尾把聲即刻番哂黎
如果MC 可以好似其他歌手dancer咁唔使自己作曲或者偷歌,咁就可以訓多D la
或者好似其他歌手咁專注副業唔出歌 就有教好訓
不過因為mimi識作曲 先有long longevity同19首#1s
就番把聲作最岩嘅歌/演繹舊歌 VOL年年唱法都唔同
佢把聲好神奇
無論爛成點都仲係幾好聽
佢後生真係貢獻左好多無敵現場
Hea到佢
其實佢前期有出DVD所謂呢啲咁完美嘅Live都係後期dub番
btw 應該係97年爛
其實93/94都開始攰 但點知95/96又迴光返照
直至97開始下坡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞