屋企廚房有蟲

146 回覆
6 Like 78 Dislike
你根本唔係真心問緊
你只係想人哋答你一啲你想要嘅答案
不過都好,因為惡果係你受
只係唔gur浪費曬其他好人嘅時間
唔該你,為人為己
以後唔好再開Po問嘢
睇嚟大家都有拍死烏蠅嘅經歷 我自從見到呢啲蟲喺隻拍死咗嘅烏蠅入面郁嚟郁去之後 就好撚驚烏蠅
烏蠅仔嚟 清一清個廚房同雪櫃啦
尤其略略大隻啲,又飛得相對慢嗰啲
有時烏蠅會大肚到飛唔撚到去腐肉度
會就咁瀨啲蟲出嚟
屋企乾淨就唔使擔心

確定屋企冇腐爛食物
清走啲蟲用火酒抹下咪算
蛆蟲
好彩就係附近死老鼠
唔好彩就隔離屋死
蛆蟲
你用邊隻殺蟲水?
卜泥點整走佢?
卜泥一出現過就好難完全消滅晒,一潮濕又有。我屋企一向長開ac同抽濕機,就算用biokill噴完過一排又見到。同埋佢地會沿住啲牆邊走去其他地方
我好懶⋯最後直接搵左滅蟲黎噴藥就算,之後好少見

睇你屋企咁多種蟲不如一次過搵滅蟲算啦
好似都係biokill
好,唔該哂大家
你講果啲好似係穀牛
卜泥係響牆果啲呀

睇到燥
蛆蟲啦
之前有排去旅行
去前擺左扔生肉係垃圾桶 唔記得清
返到屋企成個垃圾桶都係蛆蟲我屌你老母
你咪搵個cam 對住個位置一日
之後fast play 睇番就知邊度黎
有冇研究過啲蛆蟲係點「吽」出嚟?
https://lih.kg/hgzJFT

咪就係烏蠅幼蟲黎之嘛...有肉腐壞左就會生出黎
搵下D死角位啦
咁我就唔知
因為我搵滅蟲黎睇佢話係卜泥,專食牆身啲纖維同霉
都係啡色一粒粒,但我果啲唔識飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞