點解呢啲人都可以自己出嚟做全職插畫家?

6 回覆
14 Like 2 Dislike
https://instagram.com/maidsdiary?utm_medium=copy_link

畫功真心醜,內容又唔見得有創意同深度, 完全唔明點解咁多followers??

香港有啲比佢好幾百萬倍嘅插畫家都係得幾千followers, 香港人啲taste真係差到……
真係唔好畀外國人見到呢D自稱自己係插畫家嘅人, 完全係影衰曬
一個人畫張火柴人都過千like啦

依家個世界面皮厚做乜都得
呢個又係, 見到就炆
我覺得佢啲漫畫主要係透過圖同文去present佢嘅idea,啫偏向視覺傳意嗰邊,所以我覺得就會有多少少marketing嘅嘢落去,但佢嗰啲唔算係插畫,只可以用圖文/漫畫會形容

利申:都係啲不知名嘅全職插畫家
咁百貨應百客嘅,有啲咩觀眾就有咩類型嘅漫畫家
平心而論要睇埋個故事/條橋有冇創意
有啲人畫功差但故事好好/啲內容到肉
都有人睇

例子
一拳超人同靈能百分百個原作者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞