做緊移民公司,你問我答

102 回覆
7 Like 2 Dislike
我有個老友自己搞
佢老婆報左個一年既course
佢就順理成章拎左work visa

一家四口前幾個月到左
之後兩公婆搵工
靠working experience拎分申請PR

就咁睇好似又安全又唔安全咁

我同我老婆就成日嘈
到底係比成球啲agent搞我地到加拿大
定係留舊錢去英國慢慢搣&買樓好
IT好多地方都好殺食睇下你想用邊啲pathway
但好多地方都要排隊,入咗pool鬥高分
巴打如果好撚勁or做過大project 就有著數

勁人考慮下GTI
有錢可以加拿大start up
有錢有希望
睇你想讀書,做野定投資
加拿大而家都開得多位,同埋都多人去
其實都好清晰
去加拿大得50/50拎到pr
去英國有bno基本上做齊野就100%
同埋去英國有舊錢點都生活到
去加拿大未知數…
完全唔使諗…
Exactly, 但係始終有親戚同朋友喺加拿大
plus我都係鐘意加拿大既節奏多啲

而英國so far都係幾個朋友分别去唔同cities

我明移民去到當地都要重新嚟過,包括識人
但有多少少照應始終安心啲
工作簽證係佢肯請你又肯比文件你申請就得
日文唔好好難過面試,除非你自己做生意或者做program
其實睇你apply 咩visa, 有啲visa/pathway搵agent成功率係高啲, 有啲投資or 創業就指定要agent 幫手先收application

如果你係partner visa有人係個邊就自己申請都ok, 不過會耐
其實除非冇BNO, 如果唔係唔洗諗一定係英國
有樣野要諗
有親戚係咪好事
因為熟既就攪到好似會變到痴佢地
同埋好似俾佢地睇住晒 個感覺…
巴打係British Citizen? Parent Visa la
不過可能好耐,visa可以stay 2年幾
加拿大3年入面做夠1年嘢過到英文test係咪100%拎到pr?重洗唔洗理計分制
如果得另一半有bno + 咁啱最近5年內畢業,其實英國同加拿大應該點選擇
而家用緊咩visa?
讀完仲要攞ANMAC, 護士係190, 491 list入面
英國做裝修簡直係唔憂做啦
重簡緊
如果係個救生艇計劃呢?
想穩陣低風險拎到PR係咪一定係英國?
如果加拿大同英國比較嘅話個高風險位會係邊?
IT狗留名
救生艇過去容易,但而家冇後續pathway for 救生艇,即係冇其他pr program 直接support
如果好彩撞正佢好似之前咁,開位俾有work permit/student visa 轉做PR就ok
但都要諗下救生艇完個pathway 點算
IT狗咁吃香,儲下實力/CV 技術移民唔難
都多IT人透過創業同start up 移民
移台有無成功case係創業移民拎到PR
我見條件都幾harsh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞