耶撚入

17 回覆
0 Like 1 Dislike
基督教相信人係神創造,大家都係創造物既後代,大家既祖先都係起源於同一個地方,例如,挪亞方舟的挪亞係我地全部人祖先

但點解人口平均分佈於全球,連海上既島都有人?以前有無飛機又無船

我鄉下係海南島,唔明點解百幾年前海南島有人
平均?? 科學d答 幾百萬年前同而家版塊都唔同
不停分裂同漂先去到而家咁ge 樣 可能原本祖先係同一板塊生活
行路咪行好遠
好多代人keep 住搬屋?
係就係同一塊板塊,但唔係板塊漂移人類先散播全地球
全球對上一個超級大陸係1億7500萬年前開始分離,嗰時邊有人呀

我地都係12-6萬年前一支由非洲出走部落嘅後代,用腳/船行到全球各地
應該係甘
邊到行到甘遠
現代人踩單車由香港踩到英國踩下停下都只係左277日,其實個距離真係冇你想像中咁遠

容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾貳 )
https://lih.kg/158938

加上重點係其實唔係一代人行晒,將佢地想像成有目的地咁遷移係唔正確,因為佢地唔似我地咁攞住張地圖知道前面有啲咩
佢地大多數都係追住獵物時追追下去咗下一座山,追追下過左一條河

我地嘅祖先,現代智人出非洲都係10萬年內嘅事
就當佢地7萬年前離開非洲

假設20年一代,1萬年已經講緊有500代人
佢地用左

1000代人到澳洲、
1500代人到歐洲、
2750代人到美洲

相比之下,

起金字塔都係230代人前嘅事
耶穌出世係100代人前嘅事
美國獨立係12代人前嘅事
發明電腦係4代人前嘅事

咁你就知其實人類用咗好漫長嘅時間先殖民全球
嘩!!!!ching學識好廣博佩服
Ching我想問大洪水係咪真係存在過??
你自己都識講挪亞方舟,點解仲可以assume以前冇船
啲船好似靠人力推同埋挪亞方舟好多考古學者都話係fake
屌你「挪亞方舟的挪亞係我地全部人祖先」係你自己set既前提,結果你自己打冧返佢
係阿有無人prove it
我咪等緊你prove it wrong by contradiction囉,結果你走去訴諸權威
睇你點定義大洪水囉
要浸晒全球嘅洪水真係暫時未見到有
對上一次冰河時期嘅頂峰係20,000年前,之後隨着地球回暖海平面開始上升,到8000年前上升到依家呢個高度,又係同之前講嘅一樣,用咗12,000年上升120米,係一個極漫長嘅變化

至於地區性洪水就大把啦
美索不達米亞同黃河等地都有異常厚嘅充積土層,考古學家一般解讀為曾經有過大泛濫/洪水

最後如果你講緊挪亞方舟嘅話
早係聖經記述之前,美索不達米亞嘅神話入邊一早有差唔多嘅情節,所以挪亞方舟嘅靈感可能係來自吉爾伽美什史詩

大英博物館依家就收藏咗一塊泥板,19世紀中期當塊泥板被解讀後,曾經引起極大嘅轟動,上晒全球報紙頭版,英國首相都親自去大英博物館聽簡報
感謝ching熱心回答長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞