二手樓 vs 新盤

16 回覆
2 Like 2 Dislike
二手樓裝修真係需要花好多好多心機
自問過程中無改過嘢,但裝修一再延遲交吉,有時覺得催又唔係,唔催又唔係
有d嘢師傅覺得無問題,但我覺得好大問題
或者有d 係審美上唔同
裝修真係好攰,有時寧願比多少少買新樓算
新樓咪一樣有手工問題
執漏都可以執到你好煩
香港啲裝修師傅係真心仆街
唔催佢 唔睇實啲
搞到一獲泡
執修玩咗2個幾月揮手路過
買靚裝既二手囉
執左2個幾月
介唔介意講多啲咩事搞咁耐
基本上好多人買新樓都係要訂造傢俬或者改間隔,亦都可以搞你好耐

二手樓有得挫價,而且可以選擇配套比較成熟嘅location,一手樓落成「新地區」好多時已經唔係primary location

一手樓冇得講價一定要食發展商溢價,地區可能會有發展空間升值潛力大,亦可能最後升值不大😂

而家市場追捧新樓未必全因為裝修或設計或品質關係,好多時只係升市幻象變成新樓升得多,愈新愈升,個個高追新樓以為會賺得更多咁解。但個人認為愈新愈賺未必係永恆既市場現象
裝修佬真係好難搵到D好,正正常常好難得
仲要多數報價果陣都實報少野引左你落搭先
之後整整下又話呢度要加少少整呢D,果度又話點整點整會好D又要加錢
無唔仆街嘅師傅
只有仆街嘅師傅 同埋非常仆街嘅師傅
但起碼佢肯執先
我依家好多野佢都話係咁㗎,出面個個都係咁做
如果業主自住緊ok
化妝就不了
其實已經唔算跟得好差
只不過你預咗佢地一定會拖
衰d嗰d咪會整好一樣 但撞爛第樣

我就係有一個位 地板踩落去唔實有"EE"聲
又是必要等佢整埋先可以開始裝修
淨係呢個位都玩咗2~3個星期先搞掂
依家真係好後悔貪平買左間需要裝修既二手樓
日日壓力大到爆煲,訓唔好,食唔落,成個裝修期瘦左11磅
依家一路供樓,一路交緊租,唔知幾時先交到吉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞