[挑戰自己] 美股Option Trader 真倉每日更新

706 回覆
56 Like 11 Dislike
個人覺得option flow 比較適合玩swing

但其實仲要分究竟係咪cover 單
見過唔少fake flow
可以分享一下點樣睇係咪fake flow?
個人感覺/中過招
會唔會玩港股
唔會呀
炒港股勁既 我見過shiba 操作

但佢用既方法 其實都係阿媽係女人

止蝕快 出手快 本金大 係佢致勝之道
今晚都要努力
樓主你係咪每次都allin 之後賺小小 or 到止損位即走?
Lm
其實我都唔想賺少少就走
師兄屌得好 我都要改善呢樣操作

但你基本上講得岩

止蝕位一定會市價單走
我唔係屌你賺小小就走
冇人知道會升幾多 有賺已經好勁
我只係想問下你個玩法姐
冇對錯
最緊要係有錢袋
大家一齊努力進步 希望每晚可以食多少少

Btw 今晚可能留意下gme
留名學野
想學野,我剛剛接觸期權,淨係玩Short side ,暫時都係玩預錢接貨就short put ,有貨夠cover就short call ,overall都有賺,但係個本金需求較大同埋我嫌賺得慢(2個月先賺左3.5K HKD),本就2萬HKD
師兄 我唔識玩short side
"好似"比較被動 都係賺有限

Long call / put 反而最差都係輸哂premium 但賺無限
以尋晚GME 例子
long call 由premium 6蚊升到26蚊...
我覺得做long call 唔會抹殺左大爆升既機會
ching入場前會唔會用option calculator計個exist plan
我唔係好明點解我多數計出嚟都係話我一入巿已經要蝕十幾%
係咪即係話我睇緊嗰張option炒價太高?
我本小暫時trade住QQQ同埋SPY d option
又平同埋可以睇下自己個操作仲有冇咩大問題
師兄 我冇用咩calculator去計
但我入場之前已經知道邊個位係exit位 / target take profit位

張option 咩價其實唔重要
provided that Delta 唔細過0.3 & 成交量唔低 (spread 唔大)
我就會考慮 唔知答唔答到你
good choice!
SPY/QQQ premium 比較低 適合本小既人
我都成日trade SPY/QQQ, spread 好近, 岩我呢種market order 出入既人
樓主好認真,支持
BTW, what's your move today?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞