FG 抽中白居二黑點算好

171 回覆
12 Like 487 Dislike
有個私竇食女一流
咁自住都會換樓架嘛 難甩手 點換樓
白居二唔建議買
搞笑 第一下就諗甩手啵⋯⋯

25-35年照有人衝 由其葵青區 大埔區 將軍澳

果d人唔怕難甩咩

九龍灣德寶咁細 咁舊 咁貴 都有人衝

根本考慮甩手大過配套 簡直有問題

配套好 你自住 換樓已經好後好後的事

只不過我同意一樣後生比層樓綁住就………你諗你啦
20k 有屋企出 都可以接受嘅
點解呢

居屋炒到貴曬都係哩個原因

利申 抽乜都唔中
唔要過主
比機會後面既人
屌你老母晒撚晒啲位
抵唔抵
你可以問番業主 當時係樓價幾多折 同政府買
如果係7折 你之後想自由市場賣 就要補番3成地價比政府
所以買之前 計下數 同自己能力 (樓齡會影響首期同供款年期)
白居二最正係任揀二手居屋 所以要買一定揀番市區樓
廿年內做到9按既貴,廿五年以上都6按首期大

供款最長廿五年,剩係得p按可以揀

計返補埋價同買私樓或補咗地價居屋可能高一成
可憐
德寶係私樓 地位差好遠 未來公私營房屋比例7:3 居屋供應只會增加 居屋價值會更加cheap

另外,白居二一過政府擔保期= 垃圾

再有,居屋要補地價先可當私樓買賣,個價差唔多我點解唔買私樓?冇錯你話白居二個價平d, 但你諗下一年得幾多人抽中白居二?白居二有收入限制,抽中既人又有幾多實力?一班又窮又少既potential buyer,你真係覺得咁易甩手?
仲未計 私樓按揭宜家1.5% 居屋2.5%
無人話一定要買樓
但係呢個係要比錢去抽
所以樓豬嫌錢多
抽黎玩?
買個俾自己有得選擇嘅機會
將軍澳果堆居屋貴到傻
買到德福花園
將軍澳果堆白居二都要13k
其實白居二如果唔自住好似冇咩意思
咁又抽?中邊都貴過私樓
白居二係比d局住買樓既人用既
因為佢唔洗壓測,如果兩公婆搵得少又想搬出黎
咪可以用大部分收入去供樓捱麵包
但白居二個價唔太好
未補地價只能賣返比綠表客
補左地價果d,富盈采頤都15-16k一呎,根本無乜人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞