HKCC 2020-2021 討論區【56】sem已完

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
輕力一推
係,而且我哋sem 3嘅GPA係喺某啲U截main round之後先出,例如City同BU係早成兩個禮拜截
First round嘅話好多都淨係睇sem1 gpa就派offer,sem2 gpa用嚟meet condition
但如果sem1 gpa唔太高嘅話都可能會睇埋你sem2成績派firm offer
主要都係睇sem1
如果第一年成績麻麻點算
你意思係睇頭三個sem?
你year1報嘅話咪主要睇sem1,year2報嘅話主要睇頭三個sem
咁咪sem3俾心機爆4
如果city首輪嘅話都睇sem3? 定係次輪先睇
我嗰陣報first round未出sem3 gpa就派咗offer畀我
我gpa冇龜頭絲禁癲,但係都係未俾sem3成績就有city offer
師兄
換咗名再同我講野thx
首輪嘅時候你應該啱啱先開sem 3,所以未開始睇你更加搵唔到俾佢哋睇。但如果你yr1嘅成績真係好好,應該會喺main round,甚至early round完咗就會收到offer。

咁講啦,以今年兩間九龍塘大學嘅日子為例,如果你係打算讀完yr2先升U嘅學生:

Early round,開咗sem,九月中至11月中/尾,會睇sem 1+2,直至你下一次更新(main round後)就會睇3個sem。

Main round,12月至1月,你通常完咗sem,1月中之前要搞,睇sem 1+2+3,直至你下一次更新(派sem 4 GPA等N手飯嗰陣)就會睇晒4個sem。

City冇late round,你遲過4/1就會顯示late,據聞會不論成績咁擺去waiting list好後嘅位。BU最遲就5月尾,但真心,如果冇咩意外,GPA正正常常就早啲報,報late round係玩命嘅。

所以大家記得開sem冇耐就去返各大院校嘅網站到搵返佢哋每個round嘅deadline喇,間間唔同,冇你JUPAS嗰陣咁方便㗎喇。如果可以報early就報early,大家sem break有時間,不妨準備定所需嘅文件先,唔係嘅話你開咗sem之後就可能未必分心處理得好(雖然完咗sem之後嘅準備時間都尚算豐富)。

一般包括:你兩張transcript(sem 3之前嗰張可以去My hkcc申請,每張七十大元)、獎狀、證書(尤其ielts,上面有人溫馨提示咗英文冇3嘅人最好暑假考埋)、CV、推薦信(非三大嘅未必需要,但有好過冇)同埋Personal statement(上網睇下人點寫,一般係百幾字嘅英文),如果你apply design嗰啲就當然加埋portfolio啦。

同埋一個小提示,就係雖然LingU好遲先截,但如果sem 3個GPA真係麻麻,都係提議早啲apply嘅,含樹鯨亦如是,SPEED就whenever啦,你有錢就ok。
好有心呀 師兄
唔該曬ching解答
transcript一張就夠啦
以防萬一啫,雖然你講得啱
因為有frd試過無啦啦要補返DSE張cret
Ching好有心
幾時出gpa
15/6
.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞