學人自己個層放租 出去租平d 俾人趕左2 次

122 回覆
224 Like 11 Dislike
斷捨離吧
乜都掉晒 就好輕鬆
好過純JOJO既

同你一樣做雙租族
試過水喉漏水 要call業主維修 佢又要格價又要上黎睇
清潔新屋比一夜7次仲攰
D乾淨衫一係摺起入袋
一係9入箱之後洗多次
咁係你個業主戇居,租客通知我單位有事,有理無理都即刻搵人上嚟睇,換到就換,換唔到先整,老實講間屋喺租客手上,莫講話漏水嗰啲隨時愈拖愈大鑊;就算唔會影響結構嘅小問題,影響到租客心情,受苦咪又係間屋,咪即係又係你荷包,早俾同遲俾嘅分別
租樓大件傢俬一定買ikea 快裝快拆快爛,冷氣,雪櫃,床揼業主跟埋比你,搬屋煩少一半。

平時買小米啲唔等駛野,只買衫褲鞋之類。幾個有轆膠箱pack起走人,一架Van仔走人,去到新居又可以當衣櫃用。

食差價租便啲都係想將來過得好啲,盡慳啦。
搬屋wo,又要執野又要搵盤又要買過哂d傢俬,宅急便幫到你?
comfort zone 點解你知唔知

唔見你住天橋底
咁你又答嗲
只有搬過既人先明

真係好撚辛苦
租樓大件傢俬一定買ikea 快裝快拆快爛,冷氣,雪櫃,床揼業主跟埋比你,搬屋煩少一半。

平時買少啲唔等駛野,只買衫褲鞋之類。幾個有轆膠箱pack起走人,一架Van仔走人,去到新居又可以當衣櫃用。

食差價租便啲都係想將來過得好啲,盡慳啦。
2010-2019 個次, 間房又漏水, 天花板又甩灰
d 客租一年就走咪又係煩
同屋企人住嘛, 仲細, 邊有錢搬
2019 就搬左了, 同條女住 (都係租)
屋企1999 賣左層自住居屋幫我阿叔
之後就冇再買過了
廿年租金加埋要幾多錢
我都唔Q 知佢兩個之後點算
遲早退休, 到時邊有錢租
2010 之前都係好平, 4000-5000
2010 之後就8000
唔想計了
老豆唔生性, 個仔一D 都唔安慰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞