598億人民幣晶片公司泉芯爛尾 180位台籍工程師跳槽中伏

203 回覆
353 Like 0 Dislike
台灣行政院國家發展基金管理會其實係台積電大股東,所以唔會放水收支那間諜/二五仔
其實除左中芯, 仲有海思果堆強国野, 應該唔會太大問題
而且仲可以去三星?
有公司守則,仲有台積七成美資你覺得美國會唔會比你返入黎做?仲有我想講真正人才唔會出去因為人才技術係曬台灣,高薪厚職,你去大陸做兩年返黎成個技術又升一級根本追唔到,所以大陸搶都係搶新人同一兩年嗰班,真正中管高管係唔會走係電子業真正人才係台灣根本唔愁人工

利申:台積電有份請人嗰個,公司不能容忍背叛
三星仲嚴,海思嗰d二線廠人工好低,因為本身利潤都低
我覺得最大問題係
如果外國, 包括日韓美德荷等聯手制裁, 求其一二個領域
好多強国公司, 唔駛運作
工業軟件, 光刻機, 晶片設計, 仲要原材料, 檢測良率公司等
求其一part玩制裁, 強国唔洗玩(聽燒山既9 UP片學識的)
背得出台積電專利技術出嚟人工高啲
好明顯係攞夠技術
之後拍拍蘿友走佬
国家唔係無限補貼晶片呢個行業咩?
一個cadence 唔比用都企左係到上邊條五毛仲話商業世界商業世界就係你死我食埋你
補貼=補貼領導叫雞,幾時去到你班工程師大陸做電子電機工程師人工好低,連大陸人自己都屌
登月個班engineer 同 physicist都係搵狗做人工
唔係喎, 而家国家出埋策政全民做芯
應該大把補貼
單單幾百億project喎, 比高人工幾倍, 請呢班叛徒, 請唔起咩
你唔了解國情啦,等同丹尼,你政府比錢,同你食到口係兩回事,漢芯已經咁玩
可能Samsung會收你班反骨仔嘅, 不過肯定唔會好過咁解, 有事第一個炒你地.
分分鐘根本唔係做開晶片,只係攞住個台灣工程師身份去呃人仔
講cap水 支那人都算世一
電動車都有類似情況
以前台灣政府對於啲技術外流捉得唔夠嚴 發現有啲技術走咗去韓國 仲要好似係戰機
台積電技術邊有咁易抄
話明泉芯,點會唔呃人
大快人心, 隨時連台灣都返唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞