覺唔覺去藝術館/藝術展係咁影相打卡既人好煩

31 回覆
70 Like 6 Dislike
包括香港藝術館, 呢兩日既art basel
成埋人係度排隊影相同啲藝術品打卡
最搞笑係MOMA, 去到見到有人想近距離欣賞件展品
比保安叫佢行遠少少望 因為有條隊排緊隊影相
成件事好反智
想欣賞藝術品既人反而無得欣賞
屌你老母打卡撚
Yes
好啱 香港人只會令藝術商業化
99%人都唔睇展品介紹
純粹影張相 完全唔知背後意思同埋artist想帶出啲咩
好撚低俗
慣咗

試過係香港睇莫奈展
企係度睇多陣 都俾打卡撚同保安屌
我堅持唔走開
最後搞到班保安 call 個 康文署主任過黎理論

最反智班打卡柒頭係多數影完即走 睇都唔睇下
ching幾型
講真一兩張打卡影相真係ok 快快手影完唔好阻住人
有啲人每件art都要打卡合照
頂唔撚順
理論完之後
結果點?
MOMA……估唔到紐約都係咁
去過幾次moma都無樓豬講嘅情況喎
個保安同個職員投訴我企係度睇
我話:係完全描述正確

根本道理係我度
唔通佢格硬拗唔可以睇藝術品 只可以影完走咩?
個職員都係同我道歉 叫我乜乜人多體諒下

(不過佢地有心包裝到係打卡展
所以根本個風氣就咁)
好中意慢慢睇同逐張影
香港人最識得欣賞既咪就係價錢囉,你想像下啲作品下面有個價錢,啲人第一件事就睇左幾錢先,然後你會聽到啲人講:咁都值$xxxxx?!
藝乜撚野術
咁鍾意上網大把高清圖睇啦
使鬼去迫咩
你入藝術館都係扮野啫
唔通你有機會好似 curator conservator 咁起骨式去欣賞件藝術品
come on 都係扮野,你唔比打卡撚高貴
佢地忘我既程度
經常令我覺得自己阻住佢影相
藝術品除咗個價錢仲有咩好欣賞?
作品冇個價,除咗啲扮曬閪嘅上流垃圾,鬼去創作?
所以對你黎講藝術咪一門生意,價錢係外人比作品既價值,作品入面包含既內容同樣有佢既價值,你睇咩先咪反映你點睇藝術囉。
買左返屋企睇 唔駛慢慢同人迫
藝術品不嬲都唔睇實物,剩係睇賞析
又係呢啲包拗頸嘅傻撚
BLOCK 左佢了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞